Belföld

„Csak a k… keverés ment” – kiakadt a Club Aliga jövője miatt aggódókra a polgármester

Balatonvilágoson mindenki attól tart, hogy a tulajdonos az állam segítségével mindent visz, és a Club Aliga területén nekik szabad partszakasz sem marad. A polgármester szerint azonban a hangos tiltakozás csak árt, inkább egyezkedni kell.

Augusztus 22-én több mint kétszázan gyűltek össze a balatonvilágosi kultúrotthon nagytermében, miután a kormány egy határozattal megkönnyítette a Club Aliga területének lezárását.

A Mérce beszámolója szerint Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, helyi képviselő arról beszélt a fórumon, hogy a rendelettel megsemmisítették Balatonaligát. Aliga már jó ideje nem önálló település, hanem Balatonvilágos része, az egykori pártüdülő 4 kilométeres partszakaszát azonban a helyiek és a nyaralótulajdonosok ingyen használhatják.

A felháborodott helyiek nem kaptak választ a területen folyó beruházással kapcsolatos kérdéseikre, mert sem a térség fideszes országgyűlési képviselője, sem a fejlesztő Appeninn Nyrt. képviselője nem ment el a fórumra, a polgármester pedig megjelent ugyan, de hamar távozott. Takács Károly ugyanakkor a fórumot követő testületi ülésen elmondta a véleményét.

„Mi próbálunk egyezkedni velük, de ti csak rontotok a pozíciónkon”

A szeptemberi 7-ei testületi ülésen egy Club Aligával kapcsolatos ügyvédi kifizetést tárgyaltak, de a vita hamar elfajult – derül ki az önkormányzat honlapján elérhető jegyzőkönyvből. Bukovszki András arról beszélt, hogy az állam elvette az önkormányzat azon jogát, hogy a község területén a településrendezési eszközöket meghatározza.

A rendelet

A kormány augusztus közepén nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a legnagyobb egybefüggő balatoni partszakasszal rendelkező Club Aliga fejlesztését. Az Aligai Fürdőegyesület szerint a kormányrendelet felhatalmazza a fejlesztőt, hogy megszüntesse a közutakat, a parti sétányt, és vízparti telkeket alakítson ki, építési telekké alakítsa a közparkot és a zöld területeket, továbbá lehetősége van a terület teljes lezárására is. A fejlesztő Appeninn Nyrt. viszont azt írta, hogy „a kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, Balatonvilágos önkormányzatának bevonásával történik. Mindemellett az aligai strand az eddig megszokott feltételek mellett továbbra is nyitott lesz a látogatók számára”.

Bukovszki azt hangsúlyozta, 16 éve sikerült elérniük, hogy az emberek lejuthassanak a vízpartra (a területet 2006-ban privatizálták, egy izraeli hátterű befektetőhöz került), de a kormányrendelet elveheti tőlük ezt a lehetőséget.

Emlékezzetek vissza, mind ezzel kampányoltunk, hogy mindent megteszünk. Tudtuk jól, amikor indultunk a választáson, hogy nehéz idők jönnek. Tudtuk jól, hogy kik vették meg a Club Aligát. Tudtuk jól, hogy az esélyeink a nullával egyenlőek. Ezzel együtt vállaltuk, és a kampányunknál mindenki tudta, mindent megteszünk, hogy megmentsük a partot

– jelentette ki.

A polgármester ezt követően mindenkit arról tájékoztatott, hogy Witzmann Mihály, a térség fideszes parlamenti képviselője, Füleki Zsolt helyettes államtitkár, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Club Aliga tulajdonosa, az Appeninn Nyrt. is „dolgozik az ügyön”. Majd a jegyzőkönyv szerint kifakadt azokra, akik részt vettek az augusztus végi tiltakozáson.

Hagyjuk már ezt a kavarást! Sztrájkolás van, élőlánc van, minden van. Mi próbálunk egyezkedni velük, de ti csak rontotok a pozíciónkon

– mondta egy helyi lakosnak Takács Károly, majd még keményebben fogalmazott, amiért később elnézést kért:

Ha kavarjuk a sz…, ők majd visszakoznak. Ma írt a Pro-Mot (a Club Aliga fejlesztője, a közvetett módon az Appeninn Nyrt. többségi tulajdonában álló cég – a szerk.) egy levelet, hogy egyeztessünk. Arról szó nincs, hogy mindent megkapunk, azt már korábban eljátszottuk.

Mészáros és Tiborcz lepasszolta, Jellinek átvette

2018 nyarán Mészáros Lőrincé lett a Club Aliga, miután az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. adásvételi szerződést kötött a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészének, valamint a társaság fennálló követeléseinek megszerzésére. Idén viszont – miután a Club Aliga területéhez tartozó kikötő fejlesztéséhez 999 millió forint állami támogatást ítéltek meg – Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is kiszállt az Appeninnből, mondván, el akarják kerülni a politikai befolyás látszatát. Tiborcz tulajdonrészét a tíz leggazdagabb magyar egyike, Jellinek Dániel ingatlanvállalkozó vette át.

„Ne rángassuk az oroszlán bajszát”

Ezt követően a fürdőegyesület elnöke, Fülöp Balázs beszélt arról, mennyire elege van már abból, hogy mindenki tőle kér tájékoztatást a Club Aliga helyzetéről. „Valahol már kellene a polgármester úrnak is tartani egy tájékoztatást” – mondta.

A polgármester szerint viszont semmi értelme nem volt az egyesület által szervezett gyűlésnek. Volt az egyesületi ülésen prominens személy? – tette fel a kérdést a polgármester, majd meg is válaszolta: nem ment el sem az Appeninn képviselője, sem Witzmann Mihály, sem Gulyás Gergely. „Nem ment oda senki. Önök gyűltek ott, magukba egyet.”

Fülöp felhívta a polgármester figyelmét, hogy 260-an azért ott voltak, de Takács Károly kontrázott:

Igaz, de nem tudtak döntést hozni, nem tudtak döntéshozó emberrel beszélni. Ott volt az összes sajtó, ellenzéki képviselő, csak a k…. keverés ment.

Takács arra utalt, hogy a jobbikos parlamenti képviselő, Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok volt alpolgármestere is részt vett az összejövetelen, de az Aligai Fürdőegyesület elnöke elmondta, hogy ők nem hívtak meg egyetlen politikust sem, és soha nem fogadták el egy pártnak sem a közeledését. Csak egyet akarnak: rendet a Balaton körül.

Én 1958-óta itt vagyok, és nagyon érdekes, hogy ugyanott tartunk, ahol 30 éve, hogy lesz vízpartunk, nem lesz vízpartunk? Ha Aligának nem lesz vízpartja, akkor csatlakozhatunk Lepsényhez is. Minek fizetünk kiemelt üdülési adót?

– összegezte a helyzetet Fülöp Balázs.

Bukovszki András helyi képviselő szerint a testületnek arról kellene tárgyalnia, mit tesznek azután, hogy településrendezési jogaikat elvette a kormányrendelet. Ezt a felvetést azonban hamar rövidre zárta a polgármester:

Nem akarunk beszélgetni! (…) Nincs jogi lehetőségünk szinte semmi! Egyedül a jóindulatukra vagyunk bízva.

Bukovszki szerint viszont annak a jóindulatában nem érdemes bízni, aki meghozta a települést kisemmiző és a befektetőt helyzetbe hozó kormányrendeletet.

Egy másik képviselő, Kovács Tamás viszont egyetértett a polgármesterrel abban, hogy a tárgyalások még csak most kezdődnek.

A másik dolog, hogy megy az „oroszlán bajszának a húzkodása”, és majd beintenek nekünk. Így állunk hozzá, bezárnak mindent, és azt csinálnak, amit akarnak.

A felszólalásából az is kiderült, ígéretet kaptak Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől arra: biztosított lesz a helyiek lejutása a Balaton-partra.

Az Appeninn Nyrt. korábban azt közölte: várhatóan még idén ősszel konkretizálódik a területtel kapcsolatos fejlesztési tervek nagy része, ezután nyílik lehetőség ezek ismertetésére és az érdemi egyeztetésre. Egyelőre a strandot újították meg, és azt ígérték, annak területe a jövőben is nyitva áll a helyiek előtt, valamint hozzákezdtek a leromlott állapotú üdülőépületek elbontásához. A tervek között szerepel a vitorláskikötő fejlesztése, bővítése, valamint 2023 végéig egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szálloda felépítése wellness részleggel, konferenciaközponttal, sportpályákkal, üzletekkel.

Vitorláshajók a balatonaligai kikötőben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A beruházás az állam szimpátiáját is élvezi, amint lapunk elsőként beszámolt róla, a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű, 83 milliárd forintos pályázaton a Pro-Mot Hungária Kft. – a kikötőfejlesztésre jutó, már említett egymilliárdon felül – 7 milliárd 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Club Aliga hotel és élményközpont építésére.

Kiemelt kép: Az egykori pártüdülő épülete a Balaton partján a Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán. Fotó: H. Szabó Sándor /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik