Belföld
Zamárdi, 2009. július 10.
Kempingezők a Balaton Sound Fesztiválon. A négynapos könnyűzenei rendezvényen mintegy 150 fellépő műsorán szórakozhat a közönség.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Elbukta egy balatoni kemping üzemeltetését Mészáros Lőrinc

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 11. 13. 06:30

Áprilisban Mészáros Lőrinc cége felvásárolta a balatoni kempingek nagy részét. A Balatontourist megvételével a legértékesebb tóparti kempingek a Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. kezébe kerültek. Hogy miért jövedelmező ez, azt segíthet megérteni, hogy a kormány tavaly decemberben úgy döntött, ötmilliárd forintot ad a balatoni kempingek fejlesztésére.

A Konzum többször is hangsúlyozta, a Balatontourist megvásárlásával cégük csak üzemelteti a kempingeket, nem tulajdonolja azokat. Aztán ez az állítás megdőlt, amikor kiderítettük, hogy a felcsúti milliárdos polgármester cége végleg megszerzett egy balatonakali kempinget, méghozzá igen cselesen: a Mészáros résztulajdonában álló Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore-alapítású cége a legalacsonyabb ajánlatot téve vásárolta meg a területet.

Mészáros Lőrinc köre egészen cselesen kaparintott meg egy balatoni kempinget
A Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore-alapítású cége a legalacsonyabb ajánlattal vásárolta meg a balatonakali kempinget.

Most viszont úgy tűnik, hogy

Mészáros nem szerzett, hanem bukott egy kempinget. 

A siófok-sóstói Ifjúság kemping az idén még a Balatontourist szálláshelyeként működött, vagyis a BLT Group Zrt. felelt az üzemeltetésért.

Ifjúság kemping

Az Ifjúság kemping ahhoz az SCD-csoporthoz tartozott, amely a 2000-es évek közepén felvásárolta a Balaton meghatározó turisztikai cégeit, a Siotourt, a Zalatourt és a Balatontouristot – a siófok-sóstói Ifjúság kemping például ez utóbbi céggel került a csoporthoz. A cégekkel több tucat balatoni turisztikai létesítmény került az SCD-hez, zömében önmagukban kevésbé értékes kempingek, diákszállások, hotelek. Az ingatlanok egy részét eladták, míg a balatoni kempingeket külön-külön projektcégekbe szervezték, és a területeken összesen 100-150 milliárd forintos fejlesztést terveztek, üdülőfalut, apartmanházat, wellness hotelt akartak építeni a területeken.

Az évtized végére azonban az SCD balatoni tervei és velük az egész cégcsoport összeomlott. A pénzügyi válság miatt az egyik befektető, az ír Quinlan Private ingatlanalap kiszállt a projektből. Ezt követően sorra indultak a felszámolások a balatoni kempingeket tulajdonló cégek ellen, így jutott erre a sorsra a Modern Architectural Park Kft. is, amely az Ifjúság kempinget birtokolta. (kamaraonline.hu)

2016 márciusában az F1 Consulting Kft. felszámolóként még egymilliárd forintot kért a dél-balatoni város központjától kilenc kilométerre, Siófok-Sóstó városrészben, a névadó horgásztó mellett fekvő 8,3 hektáros területért.

Idén a felszámoló már 754 millió forintos becsértékkel írt ki új pályázatot, végül aztán

377 millió forintért sikerült eladni az Ifjúság kempinget. A vevő a 2012-ben alakult Retro Motors Company.

Az Opten céginformációs rendszerének adatai szerint a vállalkozás nettó árbevétele 2016-ban 400 millió forint volt, alapítása óta pedig összesen 665 millió. A cég ügyvezetője Putnik Ljubomir, aki a 24.hu-nak elmondta, a Retro Motors Company nemcsak megvásárolta a kempinget,

de a jövőben üzemelteti is. Ez pedig azt jelenti, hogy Mészáros Lőrincék a tizenkét balatoni kemping közül egynek az üzemeltetését elveszítették.

Putnik Ljubomir hozzátette, a terület továbbra is kempingként üzemel majd, de egyes részei felújításra szorulnak, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő évben csak a kemping egy része nyit ki. Komoly fejlesztésre lesz szükség például a faházas részen.

Valószínűleg az Ifjúság kemping elnevezés sem marad meg.

Ez az első olyan eset, amikor egy Mészáros Lőrincék által üzemeltetett kempinget úgy adnak el, hogy azt nem a szédületes ütemben gazdagodó felcsúti polgármester érdekeltsége vásárolja meg. Megkerestük a Balatontouristot is, kíváncsiak voltunk arra, hogy a Retro Motors Company megvásárolta-e az üzemeltetés jogát, és ha igen, akkor mennyiért.

A Balatontourist lapunknak megerősítette, hogy jövőre már nem ők üzemeltetik az Ifjúság Kempinget. Ahogy a turisztikai vállalattól megtudtuk, a tulajdonos a terület megvásárlásával dönthet arról, hogy maga szeretné-e üzemeltetni a kempinget, vagy ezt a feladatot kiadja egy cégnek. A Retro Motors Company pedig úgy döntött, nem bízza másra a kemping üzemeltetését.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/H. Szabó Sándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.