Belföld

Mészáros Lőrinc köre egészen cselesen kaparintott meg egy balatoni kempinget

A Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore-alapítású cége a legalacsonyabb ajánlattal vásárolta meg a balatonakali kempinget.

Nem lakott jól Mészáros Lőrinc a Balatontourist tavaszi megszerzésével.

A felcsúti milliárdos polgármester mostanáig nem győzte hangsúlyozni, hogy cége, a Konzum Nyrt. nem megvette, csupán üzemelteti a balatoni kempingeket. Konkrétan 106 hektárt, benne 12 tóparti kempinget 5800 kempingplaccal, 550 bungalóval, 180 mobilházzal és 50 bérelhető lakókocsival. A Balatontourist árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

Várható volt, hogy Mészáros nem elégszik meg pusztán az üzemeltetéssel.

És tessék: a bérleményhegyből Mészáros köre nemrég végleg megszerzett egy balatonakali kempinget. Ráadásul igen kedvező áron.

Egy kis előzmény

Az utóbbi években sorra indultak felszámolások a balatoni kempingeket tulajdonló cégek ellen, miután a korábban ebben a bizniszben egyeduralkodó SCD Holding az évtized végére összeomlott. Erre a sorsra jutott Balatonakali községben a Holiday-Park Akali Kft. is.

A szálláshelyet két, eredetileg különálló kemping összevonásával hozták létre, ennek köszönhetően a Strand-Holiday büszkélkedhetett az egyik leghosszabb balatoni partszakasszal. Aztán – ahogy azt tavaly megírtuk – a Holiday kempinget egy másik felszámoló eladta egy SSS Group nevű cégnek.

Így zajlott a Holiday kemping viszontagságos eladása

Tavaly pályázatot írt ki a balatonakali Strand-Holiday kempingre az ingatlant tulajdonló Holiday Park Akali Kft.-t felszámoló Sonten Kft. A területet 2016. június 27-én megvásárolta az SSS Group Kft., viszont senki, semmit nem tudott arról, mit és mikor építenek a kemping helyére. A helyiek már akkor sejtették, hogy a placcra apartmanházakat húznak majd föl. Idén a kemping már ki se nyitott, a zuhanyzókat, a vendéglátóhelyeket lebontották, csak a törmeléket hagyták a földön. A fákat egyelőre nem vágták ki.

Így Akalin idén már csak a Strand kemping üzemel.

Ezt vásárolta most meg a Zion Europe Kft., amelynek ügyvezetője Linczényi Aladin Ádám a Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagja.  

A Konzum Nyrt. Mészáros egyik tőzsdei vállalkozása, amelyben maga is rendelkezik 19,57 százalékos részesedéssel, de tulajdonos a jó barátja, Jászai Gellért, aki a korábban már emlegetett, összeomló SCD-csoport vezérigazgatója volt.

Egy a balatonakali képviselő-testület által jegyzett májusi előterjesztésből kiderült, hogy a cég 293 millió forintért megvette a kemping területét a felszámoló CMB Holding Kft-től.

Linczényinek nem új terep a turizmus, komoly szerepe volt abban, hogy Mészáros tavaly megszerezte a Hunguest Hotels-lánc 14 intézményét Leisztinger Tamástól. Leisztinger embereinek távozása után Linczényi lett Hunguest Hotels Zrt. egyik felügyelőbizottsági tagja.

Seychelle szigetek-Balatontourist

Az Opten cégadatai szerint

a Zion Europe Kft.-t idén januárban alapította egy Seychelle-szigeteki cég, a 

DENTHOLM CORP., de a vállalkozás csak két hónapig volt tulajdonos.

Kezdetben egy 29 éves fiatalember, Seres Csaba volt az ügyvezető, majd májusban Linczényi vette át az irányítást, és a BLT Ingatlan Kft. (a BLT Group Zrt. leányvállalata) lett a tulajdonos.

A BLT Group Zrt. a Konzum Nyrt. résztulajdonában áll, ez a cég vásárolta fel áprilisban a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot.

A Zion Europe Kft. főtevékenysége „saját tulajdonú ingatlan adásvétele”. A társaság törzstőkéje hárommillió forint. Húzzuk alá: a cég 293 millió forintért vette meg a Strand kempinget.

A Konzum lapunknak megerősítette, hogy a Konzum Nyrt. közvetett érdekeltségébe tartozó BLT Group Zrt. leányvállalata (a Zion Europe) vásárolta meg a Holiday-Strand Kemping területét, durván 3,6 hektárt. Így a továbbiakban Mészáros Lőrinc cége lesz az üzemeltető, Linczényi cége pedig a tulajdonos. 

A polgármester nem nyilatkozik

A Strand kempinget már 2016 tavaszán próbálták eladni, akkor irányárként 370 millió forintot szabtak meg, érkezett is egy hasonló ajánlat 333 333 333 forinttal, amit viszont nem fogadott el a felszámoló, az indoklás szerint „a benyújtott vételár nem megfelelő”.

Idén változott a kiírás, a pakkba bekerült egy új terület, az irányár pedig 817 millióra ugrott.

Az új terület

A pontos kiírás: Balatonakali 616/2 helyrajzi számú kivett táborhely megnevezésű ingatlan, valamint bérleti jog. Az 1. tétel a a 36 864 m²-es, 800 millió forintos becsült értékű Strand kemping. A 2. tétel: bérleti jog Balatonakali 0123/20 helyrajzi számú ingatlan 1/2 részére 2057-ig. Becsérték: 17 millió forint. Ez a terület 2015-ben még állami tulajdonban és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kezelésében volt. A terület 10.189 m2 ingatlan, két kemping előtt fut végig, különböző szélességű (2-5 méteres) sávban.

Még januárban érkezett egy 370 milliós ajánlat, amit kevesellt a felszámoló, így érvénytelenítették a pályázatot.

Hogy aztán márciusban, azonos tartalommal ismét kiírják, és meglepetésre egyből elfogadják a Zion Europe Kft. lényegesen szerényebb, 300 milliós árajánlatát.

Még egyszer: amiért januárban 817 milliót kért a felszámoló, és 370 millióért nem adta, azt márciusban 300 millióért már odaadta egy Mészáros Lőrinchez köthető cégnek.

Érdeklődtünk a Konzumnál az árról is, de az ingatlan vételárárát, illetve a bérleti díj mértékét üzleti titokként kezelik.

Kérdeztük az önkormányzatot is, kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz a Strand kemping sorsa, megmarad kempingnek, vagy ott is apartmanházak épülnek majd.

Miután levelünkre választ nem kaptunk, telefonon kerestük Koncz Imre polgármestert, aki nem akart nyilatkozni lapunknak, mert szerinte legutóbbi cikkünkben valótlanságokat állítottunk. Arra a kérdésünkre, hogy cikkünk mely részét érezte valótlannak, nem reagált.

Azért a Balatonakali Üdülőtulajdonosok Egyesületének kiragasztott tájékoztatójából néhány dolog kiderül:

Egyebek mellett az, hogy a Strand kempingnek valóban megvan az új tulajdonosa, illetve, hogy a Holiday kemping helyén „üdülőpark” épül. Az építkezés idén ősszel kezdődik.

Magyar időzítés

Ahogy cikkünkből kiderült, a balatonakali kempinget nem az elmúlt napokban vásárolta meg Mészáros Lőrinc köre, hanem hetekkel korábban. A kormánypárti Magyar Időkben viszont csak szombaton, néhány nappal azután jelent meg egy cikk A Konzumhoz került az Akali Strandkemping címmel, hogy lapunk elküldte kérdéseit az ügyben az illetékeseknek, így a Konzumnak is. Természetesen a Magyar Idők-cikkben nincs szó Seyschelle-szigeteki offshore cégről, Linczényi Aladin Ádámról, a titokban tartott üzletről, ahogy nem említik meg azt sem, hogy a felszámoló a legkisebb ajánlatot fogadta el. Mindössze az örömhír jelent meg: Mészárosék megvettek egy kempinget.

 

Frissítés: Korábban a cikk egyik mondatában tévesen írtuk, hogy a 300 millió forintnál kedvezőbb ajánlatot az önkormányzat nem fogadta el – erről, mint a cikkből kiderül, a felszámoló döntött. A cikkben illusztrációként felhasznált tájékoztatót ugyancsak tévesen tulajdonítottuk az önkormányzatnak, azt a Balatonakali Üdülőtulajdonosok Egyesülete helyezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik