Belföld koronavírus

Koronavírus: meghalt egy tanár, egy iskolaigazgató lélegeztetőgépen

A Népszava összesítése szerint már négy tanárról tudni biztosan, hogy koronavírus-fertőzést követően hunyt el.

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola egyik pedagógusa a koronavírus-fertőzés miatt elhunyt a kórházban – közölte a Népszavával a Karcagi Tankerületi Központ. A lap úgy tudja, közben kórházba került egy borsodi szakképzési intézmény igazgatója is, aki mesterséges lélegeztetésre szorul. Az iskolában több oktató is fertőzött, ezért hétfőn kezdeményezték a fenntartónál az intézmény bezárását, a távoktatás elrendelését.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének  (PDSZ) választmányi tagja, megyei ügyvivője csak annyit erősített meg, hogy koronavírusos az igazgató és ő is abban bízik, hogy az intézmény engedélyt kap a digitális munkarendre.

A lap megkeresésére csak a Nemzeti Felnőttképzési és Szakképzési Hivatal válaszolt. Azt írták: a jogszabályok értelmében minden egészséggel kapcsolatos adat a személyiségi jogok körébe tartozik, ezért erről nem adható tájékoztatás. Ezek valóban szenzitív adatok, erre hivatkozott korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos is, a Klebelsberg Központ (KK) a Népszavával viszont most azt közölte: az iskolák döntik el, közzéteszik-e összesített adataikat.

A tanárok tizede koronavírusos egy budapesti iskolában
Az igazgató egy időre digitális oktatásra állna át, ám erről nem dönthet egyedül.

Több iskola saját weboldalán rendszeresen be is számol arról, hány diák, pedagógus kapta el a fertőzést. Szűcs Tamás erről azt mondta, a fertőzött diákok, pedagógusok száma nem személyes, hanem közérdekű adat, amit minden intézménynek közzé kellene tennie.

Az MTI-vel hétfőn a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója közölte, hogy hétvégén elhunyt egyik tanáruk, aki egészségi problémái miatt október 12-től távol volt iskolától. Azt nem említették, hogy koronavírusos volt-e, de azt igen, hogy 13 pedagógus megfertőződése miatt november 13-ig digitális munkarendre állnak át.

„Ne keresd a logikát!” – járványügyi védekezés egy magyar iskolában
Salgótarjáni diákok mesélték el lapunknak, milyen kaotikus helyzetet okozhat, ha felüti a fejét a koronavírus egy iskolában. A kormány az őszi szünettől vár megváltást, a szakszervezet szerint viszont számos európai országhoz hasonlóan itthon is digitális oktatásra lenne szükség a felsőbb évfolyamokon.

Kiemelt kép: Katona fertőtleníti egy szolnoki iskola egyik tantermét október 26-án, miután több tanár és diák koronavírussal fertőzött lett. MTI/Mészáros János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik