Belföld koronavírus

A tanárok tizede koronavírusos egy budapesti iskolában

A III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban szeptember óta belső protokoll szerint szűrik a betegségből visszatérő és a kontaktkutatás alapján érintettnek bizonyuló diákokat és tanárokat – számolt be a Telexnek Berczelédi Zsolt igazgató.

Az őszi szünet alatt elvégzett hatósági és saját tesztek alapján kiderült, hogy az iskola technikai dolgozókkal és óraadókkal együtt nyolcvan fős tantestületéből nyolc tanár is megfertőződött, így az igazgató úgy döntött, egy hétre vagy tíz napra le kell zárni az iskolát és digitális oktatásra kell átállni ebben az időszakban. 

Az igazgató elmondta, hogy az iskolai oktatásból nemcsak az igazoltan fertőzött pedagógusok esnek ki, hanem a tantestület további tagjai is, akiknek kontaktként karanténba kell vonulni. Csakhogy az igazgató nem rendelheti el az iskola bezárását, a protokoll szerint először be kell jelenteni a fertőzéseket az illetékes minisztériumnak és az NNK-nak, majd az Emmi terjesztheti elő az operatív törzsnek, ami ezt követően dönthet, végül pedig az Oktatási Hivatal adhatja ki az iskolabezárásról szóló határozatot.

Jelenleg az Emmi döntését várják, de az igazgató bízik a tárca együttműködésében. A hétfőtől tervezett digitális oktatás a gyakorlatban azt takarja, hogy online megtartják az órarend szerinti órákat, amelyeken kötelező a részvétel.

„Ne keresd a logikát!” – járványügyi védekezés egy magyar iskolában
Salgótarjáni diákok mesélték el lapunknak, milyen kaotikus helyzetet okozhat, ha felüti a fejét a koronavírus egy iskolában. A kormány az őszi szünettől vár megváltást, a szakszervezet szerint viszont számos európai országhoz hasonlóan itthon is digitális oktatásra lenne szükség a felsőbb évfolyamokon.

A beteg tanárok közül kettő olyan rossz állapotban van, hogy hétfőtől biztosan nem tudják vállalni az oktatást, a többieknél gyenge lefolyású a betegség, az igazgató szerint ők azt mondják, hogy „hadra foghatóak”

Az iskola vett 650 darab tesztet, a digitális oktatás után úgy nyitnák újra az iskolát, hogy az összes diákot és tanárt tesztelik, és csak a negatív tesztet produkálók térhetnek vissza.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik