Belföld koronavírus

Operatív törzs: folyamatos az influenzaoltás biztosítása, előbb a rizikócsoportba tartozók kapják meg

A háziorvosok és az üzemorvosok számára folyamatos az oltóanyag biztosítása – válaszolta kérdésünkre az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Az után érdeklődtünk, hogy több olvasónk is jelezte: a körzeti orvosuknál elfogyott a készlet, és nem is kaptak arról tájékoztatást, mikor kapják meg az újabb adagot. Van, aki azt írta, hogy 64 éves, allergiával küzdő feleségének csütörtökön volt időpontja az oltásra, amiből viszont addigra kifogyott a rendelő. A háziorvos is felháborodott, leginkább azért, mert neki sem mondták meg, lesz-e újra, és ha igen, mikor. Annyit tanácsolt olvasónk feleségének, hogy minden héten érdeklődjön.

Több olyan jelzést is kaptunk, hogy beteg, nyugdíjas korú embereket sem tudott egyelőre beoltani a háziorvos, mert kifogyott az október 20. előtt a rendelőbe megérkezett vakcinaadagból. A háziorvosoknál egyébként oltási sorrend van. Ahogy az Operatív Törzs tájékoztatóján is elhangzott, minden évben a védőoltási módszertani levélben értesítik őket a rizikócsoportokról, ez alapján kérik őket arra, hogy részesítsék előnyben az azokba tartozó betegeiket.

Az oltási kedv megugrásáról árulkodik az is, hogy több jelzést kaptunk cégeknél dolgozóktól, miszerint az üzemorvosoknál is akadozik az oltás beadása, mert annyian szeretnék megkapni, hogy a tavalyi érdeklődés alapján beszerzett idei adag már elfogyott, és nem is tudni, mikor indulhat a következő oltási kör.

Az idén a koronavírus-járvány miatt különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás. Szakemberek azt hangsúlyozzák: ha a korona- és az influenzavírus egyszerre támadja meg a szervezetet, felerősödhet a hatásuk, és megnő a halálozás veszélye.

A kormány az eddigi évek gyakorlatától eltérően mindenki számára ingyen elérhetővé tette a vakcinát, amiből 1,4 millió adag áll rendelkezésre, mindössze 100 ezerrel több, mint tavaly, amikor nem tombolt koronavírus-világjárvány. A gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan próbálkoznak az importtal, eddig sikertelenül. Ezzel bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Egyelőre nem jut Európából Magyarországra influenza elleni oltás
A koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt, és minden ország védi a saját készleteit.  Egyes vélemények szerint az idei oltási kedvet látva 1,4 millió helyett 4 millió vakcinára is szükség lehet idehaza, azonban sem az import, sem az utángyártás nem tűnik könnyen járható útnak.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik