Belföld koronavírus

Orbán: a hitelmoratórium meghosszabbításáról már szombaton döntés születhet

Orbán Viktor a Korányi kórházból érkezett péntek reggel a Kossuth Rádióba. Ennek elmondása az volt az oka, hogy „elterjedt a baloldali sajtóban”, hogy nincs elegendő lélegeztetőkapacitás a Korányiban. Ezért – folytatta Orbán – „hajnalban kimentem meggyőződni arról, hogy ez nincs így”. Ez már csak azért is érdekes, mert a Facebook-oldalára kikerült videóban éppen azt mondják neki, hogy bár gép van elég, a baj az, hogy technikus is kellene hozzá:

Orbán elment a Korányiba, ahol a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
A miniszterelnökkel azt is közölte egy egészségügyi dolgozó, hogy a korlátozások szerintük nem elég szigorúak.

A kormányfő közölte: a koronavírus elleni védekezésben van egy lépcsőzetes haditerv. „Ha egy kórház eléri a kapacitása végét, akkor kijelölünk  egy újabb kórházat. Az orvosok látják, hol lesz vége az ő kórházuk a kapacitásának. Jelenleg 10 ezer olyan ágyunk van, ahol koronavírusos beteg kezelhető. Ha ez a szám nem lesz elegendő, akkor lesz újabb 10 ezer. És ha az se lesz elég, akkor is lesz újabb 10 ezer. A kórházak fel vannak készítve.”

Általánosságban elmondta:  más lesz a „második hullámmal kapcsolatos védekezésünk”, mint tavasszal. Most nem otthonmaradás a cél, hanem az, hogy tartsák be a szabályokat az emberek. „Az a cél, hogy mindenki tudja élni a maga életét. Az országnak működnie kell, miközben védekezünk a vírus ellen.” Azt ugyanakkor hangsúlyozta:

Nem lesz jó hangulatú őszünk, erre fel kell készülni lelkileg. A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret.

Azt is elmondta, hogy szombat reggel ülésezik az operatív törzs, és ekkor döntenek majd a hitelmoratórium meghosszabbításáról. Jelenleg 2021. január elsejéig lehetett a felfüggesztést kérni, arról,

hogy mi lesz január elseje után, holnap születik döntés.

Később Orbán Viktor azt is mondta, hogy jövőre a budapesti turizmus jövőre szenvedni fog, speciális program kell, mert a fővárosban nagyon magas a külföldi turisták száma, és alacsony a belföldi vendégek aránya.

A kormányfő többször is szóba hozta a baloldalt, amelynek politikusairól rosszabb véleménnyel is van, mint az általa ellenzékinek címkézett sajtóról.  Az ellenzéki politikusoktól azt kérte Orbán, hogy „ha már nem lehet rájuk számítani” a védekezésben most sem, akkor legalább a járványügyi szakembereket ne támadják, mert „az országot támadják meg ezzel.”

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án. Fotó: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik