Belföld

17-18 fok lesz a Balatonnál

Mintha gyorsított felvételen haladna az időjárás, a nyári frontok a megszokott 7-10 napos periódus helyett az utóbbi időben 3-5 naponta követik egymást. Nem is olyan nagy baj ez azoknak, akiket épp nem nyaralás közben érnek a hidegfrontok, a „viharnapok” után ugyanis enyhül a kánikula.

A múlt hétfő majd csütörtök után most hétfő este számíthatunk az újabb égi háborúra, egy Nagy-Britannia közelében örvénylő ciklon hidegfrontja száguld át hazánkon főleg a keleti országrészben jókora viharok kíséretében.

A front nyomában keddre jelentősen visszaesik a hőmérséklet, az országos maximumok 20 fok körül alakulnak, a Balatonnál 17-18 foknál nem lesz melegebb

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Figyelmeztetés: szél és zivatar

A várhatóan este érkező hidegfront miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra elsőfokú, sárga figyelmeztető előrejelzést adott ki. Délutántól már előfordulhatnak helyi zivatarok – nagyobb eséllyel az Északi-középhegység területén –, majd estétől a hidegfront előterében egyre több helyen számíthatunk kialakulásukra.

A zivatarokhoz elsősorban keleten, északkeleten felhőszakadás (30-50, néhol esetleg több, mit 50 mm), jégeső (jellemzően < 1 cm) és viharos, 60-90, néhol még ennél is erősebb széllökések társulhatnak.

A zivataroktól függetlenül megerősödő északnyugati szelet előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben, késő este, éjszaka pedig már északkeleten is viharos lökések kísérik. A legerősebb széllökések a Dunántúlon, illetve a Duna vonalában várhatók. Kedd napközben fokozatosan veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések a késő délutáni, esti órákig még nagy területen előfordulhatnak.

Ritkulnak a frontok

A hétfői, akár 34 fokos csúcshőmérsékletek után a viharos szél és több helyen ismét jelentkező zivatarok mellett is sokaknak megváltás lesz a keddre várható 17-24 fok, de az enyhülés átmenetinek ígérkezik.

A meteorológus szerint szerdától ismét felmelegedés indul, a legmagasabb hőmérséklet csütörtökön már átlépheti a 30 fokot.

Ami a folytatást illeti, jelen állás szerint épp hétvégén, július 11-12. között újabb záporok-zivatarok kíséretében érkezik a következő hidegfront, aminek hatását azonban ma még korai lenne előre jelezni. Utána 17-18. magasságában látszik újabb front érkezése, és ez már azt mutatja, lassan beáll a nyári menetrend, ahol a kánikulát bő egyhetes egymásutánban szakítják meg a frontok.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik