Belföld

Orbán elmondta, miért vonták vissza az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot

A parlamentben az LMP-s Schmuck Erzsébet arról kérdezte Orbán Viktort, miért vonták vissza az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos javaslatukat. A miniszterelnök erre azt mondta, azért döntöttek így, mert az iparági egyeztetéseken kiderült, hogy az érintett cégeknek sokakat el kellett volna bocsátaniuk, ezért időt kért a megoldás megtalálására. Megjegyezte: valóban nem kellett volna most benyújtani az egyszer használatos műanyagokról szóló javaslatot.

Az MSZP-s Harangozó Tamás egyebek mellett azt kérdezte Orbántól, mit üzen a 330 ezer munkanélkülinek, amire a kormányfő azt közölte: akik elveszítik a munkahelyüket, forduljanak a kormányhoz, mindenkinek adnak munkát.

A Jobbikot vezető Jakab Péter szerint miközben Orbán Viktor „itt azt hazudja”, hogy mindenkinek lesz munkája, közben Brüsszelnek elismeri, hogy több százezer magyar lesz, akinek még jövőre sem lesz állása. Eközben pedig a kormányfő munkahelyteremtő programot indít Mongóliában, Kirgizisztánban, és „36 milliárdot költünk határon túli gazdaságfejlesztő programokra” – kifogásolta.

Orbán azt felelte: a kormány munkáját a járvány elleni védekezés minősíti, ami nemzetközi összevetésben is példás volt. Az azonban kiderült, a Jobbikra veszélyhelyzetben nem számíthat az ország, „nemcsak nem segítettek, hanem támadták azokat a szakembereket, akik éjjel-nappal dolgoztak a védekezésben” – mondta. „Önök ma már zsugorülésben vannak, és nehéz eldönteni, mi zsugorodik jobban, a frakció, az önök támogatottsága vagy az önök logója. Ezért váltotta fel a régi, daliás idők menetelését a jobbikos törpejárás.”

Mint korábban megírtuk, Orbán az azonnali kérdések órájában védelmébe vette Kásler Miklóst, akinek szerinte mindenki köszönettel tartozik, valamint lesöpörte a rokkantnyugdíjak alkotmánysértő csökkentéséről szóló kérdést.

Kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik