Belföld

Orbán lesöpörte a rokkantnyugdíjak alkotmánysértő csökkentéséről szóló kérdést

Az Országgyűlés hétfői ülésén Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció képviselője a rokkantnyugdíjasok helyzetéről kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki azonban mindössze néhány szóban reagált a politikus felvetésére.

Sebián-Petrovszki felelevenítette, hogy az Alkotmánybíróság ítélete szerint alkotmánysértő a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény egyik rendelkezése, amely a korábbi rokkantnyugdíjasok rokkantsági ellátásának összegét szabályozza. Az Alkotmánybíróság 2019. március 31-ét szabta ki a törvény megváltoztatásának határidejéül. A határidő több mint egy éve lejárt, mégsem történt meg ez a korrekció — mondta a DK-s politikus, aki kiemelte:

az Alkotmánybíróságnak azzal volt gondja, hogy úgy csökkentették a rokkantnyugdíjakat, hogy az érintetteknél nem vizsgálták meg azt, hogy beállt-e náluk valamilyen egészségügyi változás. 

Sebián-Petrovszki szerint több százezer embert érintett hátrányosan ez a módosítás, több tízezren pedig kiestek a rendszerből. Hozzátette: volt példa arra, hogy havi 122 ezer forintos ellátás havi 30 ezer forint alá csökkent. Ezért azt a kérdést szegezte a miniszterelnöknek, hogy mikor akarják megoldani ezt az ügyet. A kormányfő így válaszolt:

Egy régi ügyről beszélünk, nem az Alkotmánybíróság ítélete a régi, hanem maga a szociológiai alap. 2010-ben, amikor — biztosan önök is emlékeznek rá — szerencsés módon kormányváltás történt Magyarországon, akkor a rokkantnyugdíjak esetében és a korkedvezményes nyugdíjak esetében annyi visszaélést találtunk, hogy kénytelen voltunk új szabályokat létrehozni. Ezek az új szabályok, amelyek akkor kifogás alá estek és amellyel kapcsolatos alkotmánybírósági ítéletet most ide idéz. Továbbra is kitartok amellett az álláspontunk mellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések és továbbra is kitartunk amellett az álláspontunk mellett, hogy akitől ezt a rokkantnyugdíjat elvették vagy átminősítették, azoknak felkínáltuk a lehetőséget, hogy visszajelentkezzenek egészségügyi vizsgálatra. Nem tették meg. Nem akarok gyanúsítgatni senkit, hogy miért nem tették meg, de nagyon sokan nem tették meg

— fogalmazott Orbán Viktor hozzátéve: utóbbi esetkörre vonatkozik az Alkotmánybíróság ítélete, amelyet nem könnyű lefordítani  kormányzati cselekvés nyelvére, de dolgoznak rajta.

Sebián-Petrovszki nehezményezte, hogy ezúttal sem hangzott el konkrét határidő a módosításra vonatkozóan, illetve arra is kiért, hogy akik méltatlanul szenvedték el az intézkedést, azoknak kártérítés járhat-e. A politikus szerint öt év alatt 180 ezer emberről lehet beszélni, tömeges problémáról van szó, nem néhány hibás eljárásról.

Miközben egyetértek önnel abban, hogy az Alkotmánybíróság ítéletét le kell fordítani lassacskán döntési nyelvre, ezt igyekszünk is megtenni, de higgye el, hogy nem olyan egyszerű. Vegye figyelembe lehetőség szerint azt a körülményt is, hogy ha megnézi, hogy az önök kormányzása idején — hiszen mégiscsak önöktől vettük át ezt a helyzetet, aminek az orvoslását most számon kéri tőlem, a történelmi hűség kedvéért, ha már az őszödi beszéd évfordulójának napján vagyunk, mégiscsak említsük meg, hogy ezt nem mi okoztuk, hanem önök okozták és nekünk ezt orvosolni kellett… Most csak annyit szeretnék mondani ezzel kapcsolatban, hogy a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak Magyarországon, mint dolgoztak az önök idejében

— zárta válaszát Orbán Viktor.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik