Belföld koronavírus

Káosz a szakrendelőkben: van, ahol az orvos dönt a tesztről, máshol még nem is fogadnak beteget

Tömegek jelentek meg a szakrendeléseken, ez nem megengedett – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A roham nem meglepő, hiszen először Gulyás Gergely jelentette be, hogy május 4-étől több lépcsőben feloldanak egyes, március közepe óta érvényben lévő korlátozásokat az egészségügyben. Az oldás részletei egy sajtóban kiszivárgott, az intézményvezetőknek küldött miniszteri levélből derültek ki a május 1-jei hosszú hétvégén. Az eljárásrend szerint az egészségügyi intézmények hétfőtől ismét elláthatnak nem sürgős eseteket is, ám a vizsgálatok és beavatkozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik.

Rengeteg kérdőjel volt az új eljárásrend körül, hétfőn a betegek mégis megindultak, közülük többeket haza is küldtek negatív vírusteszt hiányában.

Van, ahol az orvos dönti el, kell-e teszt

Kedden telefonon kerestünk meg néhány budapesti és vidéki szakrendelőt, hogy adjanak információt az új ellátási rendről.

Lehet jönni, nem kell teszt

– vágták rá egy vidéki szakrendelőben, egy Budapest környéki város szakrendelőjében pedig azt közölték, egyelőre nem kell vírusteszt, de lehet, hogy a jövő héttől már igen.

Egyelőre káosz van

– mondta az asszisztens, aki azt tanácsolta, ha nem akut a probléma, akkor a beteg továbbra is várjon türelemmel, és ahogy eddig, telefonon konzultáljon a szakorvossal, illetve első körben lehetőleg a háziorvossal. Kiemelte azt is, hogy a vírustesztnek szerinte nem sok értelme van, hiszen előzetesen szűrik azokat, akik a szakrendelőbe érkeznek: lázat mérnek, és kérdőívet kell kitölteniük, „aztán lehet jönni”. Aki gyanús, azt félrevonják és elkülönítve vizsgálják tovább, a szakorvoshoz be sem engedik.

A szakrendelőkben működő triázsolásra többen felhívták a figyelmet. Egy kerületi szakrendelőben még az épületbe lépés előtt, az intézmény udvarán e célra felállított sátorban végzik a testhőmérést és a kikérdezést, sőt szájmaszkot is adnak annak, akinek nincs. Épp az ehhez hasonló előzetes szűrésre hivatkozva mondták kategorikusan érdeklődésünkre több szakrendelőben is, hogy náluk nincs szükség vírustesztre. A tesztekről egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről.

Emmi: A rendelőkben kell megcsináltatni a PCR-tesztet
Ez az a teszt, amely szükséges az orvosi kezelésekhez.

Az új rendelkezés szerint a magas koronavírusfertőzés-kockázattal járó ellátás közé tartozik a fül-orr-gégészet is, ezért a Kásler Miklós által kiadott új eljárási rend szerint oda vírusteszt kell a vizsgálatok, beavatkozások elvégzéséhez. Egy  budapesti rendelő fül-orr-gégészetén viszont azt közölték, hogy előzetesen a szakorvossal kell konzultálni telefonon, ő dönti el, hogy kell teszt, vagy sem.

Nem mindenhol fogadnak beteget

A szakrendelőkben arra is felhívták a figyelmünket, hogy vannak rendelések, amelyek március közepe óta szünetelnek, és május 4-én sem nyitottak ki. Jellemzően a fül-orr-gégészetek működnek csökkentett kapacitással, a gasztroenterológiák és a bőrgyógyászatok pedig sok helyen teljesen bezárták az ajtót a betegek előtt.

Mindenképp telefonáljon vagy a háziorvosnak, vagy a szakrendelőnek, mielőtt elindul – érkezett mindenhonnan a tanács. Többen hozzátették azt is, hiába jelentették be az ellátások korlátozásának részleges feloldását, a nem sürgős ellátást igénylő betegek számára továbbra is az a célszerű, ha otthon maradnak, és a háziorvosukkal konzultálnak telefonon.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik