Belföld koronavírus

Emmi: A rendelőkben kell megcsináltatni a PCR-tesztet

Május 4-e óta az újjáéledt egészségügyi ellátórendszer nem sürgős beavatkozást igénylő esetben csak negatív koronavírusteszttel rendelkező beteget fogadhat, ám arról, hogy hol és kinek kell megcsinálnia a tesztet, zavaros információk érkeztek.

Hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte az RTL Klub és az ATV esti híradójával, hogy amennyiben közfinanszírozott szolgáltatáshoz kell, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, vagyis a betegeknek nem kell fizetniük érte, a mintát pedig a mentőknek kell levenniük.

Kedden a Hvg.hu megkeresésére viszont már a következőt írta Kresz László, az Emmi sajtófőnöke:

nem fogászati esetben a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről, a PCR-tesztek eredménye pedig a laboratóriumba való beérkezéstől számítva 24 órán belül elkészülnek.

A hírportál kérdésére, hogy hány napig érvényes egy negatív teszt és hány naponta szükséges tesztelni azt, aki egy több alkalmas kezelésen vesz részt, csak részben kaptak választ. A sajtófőnök időbeli korlátról nem írt, elhúzódó kezelésre viszont azt válaszolta, az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a tesztet.

A finanszírozással kapcsolatban Kresz László megismételte, hogy közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálatot Egészségbiztosítási Alap állja, a betegnek nem kell fizetni érte, magánrendelésen viszont a szolgáltatót terheli a költség, aki ennek összegét átháríthatja a betegre.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik