Belföld koronavírus

Fogorvos előtt már nem kötelező a koronavírusteszt

A módosított eljárásrend értelmében a fogászati ellátásokban már csak a koronavírus-fertőzött-gyanús páciensektől kell kérniük az ellátóknak PCR-tesztet, írja a Népszava.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az egészségügyi intézmények hétfőtől ismét elláthatnak nem sürgős eseteket is, ám a vizsgálatok és beavatkozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik. Az első nap tapasztalatai szerint sokakat teszt hiányában hazaküldtek, noha az Emmi szerint a tesztet, amennyiben közfinanszírozott szolgáltatáshoz kell, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, vagyis nem a betegnek kell fizetnie érte.

Keddtől azonban új szabályzat van érvényben, amely a Magyar Fogorvosi Egyesület által összeállított eljárásrend alapján készült. Eszerint továbbra is érvényesek azok a szabályok, miszerint a pácienseknek telefonon kell kérniük időpontot, a vizsgálat előtt kockázat felmérésen kell részt venniük.

A vizsgálat előtt pedig egy percig fertőtlenítő oldattal kell öblögetniük, PCR-tesztet viszont csak akkor kell bemutatniuk, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy fertőzöttek.

A lapnak Dúl Zoltán fogorvos azt mondta: a változásnak köszönhetően néhány napon belül normalizálódhat a beteg fogadás a fogorvosi rendelőkben.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik