Belföld koronavírus

RTL: Hétfőtől csak negatív koronavírusteszttel lehet bekerülni a kórházakba és egy sor vizsgálatra

Kásler Miklós csütörtök este levelet írt az egészségügyi szolgáltatók vezetőinek. Az RTL Klub Híradójának birtokába került levél szerint hétfőtől újraindul a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás, a védőnői ellátás és a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás és a diagnosztikai ellátások. A kórházak újra végezhetnek egynapos műtéteket, és a nem sürgős kórházi ellátás is beindulhat.

A betegeknek azonban továbbra is minden esetben előzetesen telefonon kell konzultálniuk a vizsgáló orvossal, mielőtt a rendelőbe mennek, az intézmények pedig csak azt vehetik fel, akinek negatív lett a koronavírustesztje. A fül-orr-gégészeti vizsgálatokhoz, az onkológiai és sugárterápiás ellátáshoz szintén előzetes koronavírustesztre lesz szükség, ahogy az ultrahangos és az endoszkópos vizsgálatokhoz, valamint a fogorvosi beavatkozások többségéhez is.

Hogy a teszteket ki és hol fogja elvégezni, és kinek kell kifizetni az árát, az nem derül ki a miniszter leveléből a csatorna szerint, amelynek kérdéseire hétfőre ígért választ az Emmi.

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Nagy Ákos úgy véli, három nap alatt nem lehet ezekre az előírásokra felkészülni, szerinte ez olyan, mintha arra kérnék az orvosokat, hogy bekötött szemmel padlógázzal menjenek. Ő ezért azt kéri a betegektől, legyenek türelemmel, és ne várják, hogy egyből időpontot kapnak majd régóta húzódó vizsgálatokra.

Kép:  MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik