Belföld koronavírus

Hazaküldtek betegeket, mert nem volt koronavírustesztjük, amit az Emmi szerint az állam finanszíroz

Mint arról már többször beszámoltunk, az egészségügyi intézmények mától ismét elláthatnak nem sürgős eseteket is, ám a vizsgálatok és bevatakozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik.

Az RTL Klub Híradója szerint hétfőn országszerte hosszú sorok alakultak ki a szakrendelők előtt, ám sokan voltak, akiket teszt hiányában hazaküldtek.

Az Emmi mind az RTL Klub, mind az ATV Híradójával azt közölte, hogy a tesztet, amennyiben közfinanszírozott szolgáltatáshoz kell, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, vagyis nem a betegnek kell fizetnie érte, a mintát pedig a mentőknek kell levenniük.

Újraéled a félig fagyott egészségügy, de nem térhet vissza a régi mederbe
Nemcsak a várólisták nyúlhatnak meg, hanem idővel a külföld elszívó ereje is újra felerősödhet az egészségügyben, ahol azonban közel sem lehet teljesen visszaállni a járvány előtti működésre.

Erről azonban a jelek szerint hétfőn még nem tájékoztatták az intézményeket, a RTL Klubnak például nyilatkozott egy férfi, akit ellátás nélkül elküldtek, mert nem hozott magával negatív koronavírus-leletet, azt viszont nem tudták megmondani neki, hogy a tesztet hol és hogyan végeztetheti el.

„Kérdem én: honnan vegyem elő a negatív leletet? Be se mehetek semmilyen kórházba, miről beszélünk akkor. Fogalmuk sincs, hogy hova menjek” – méltatlankodott.

Az Emmi most azt is közölte, hogy fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik