Belföld koronavírus

Vírusos bizalmi index: a WHO a kormány előtt

Az Ipsos szerint sokkal többen viselnek maszkot, de a tömegközlekedést változatlanul kerüli az emberek kétharmada.

Az Ipsos friss kutatásának fókuszában a koronavírus-járvány okozta változások, várakozások álltak. A felmérés szerint az elmúlt hónapban csökkent a hírforrásokba vetett általános bizalom. A tudósokat, az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tartják a leghitelesebb, a közösségi médiát a legkevésbé hiteles forrásnak a magyarok.

Az egy hónapja mért 33%-os értékhez képest már a felnőttek  csaknem fele (48%) úgy véli, a média eltúlozza a járvány súlyosságát. A 18-39 évesek különösen szkeptikusak. A magyarok négyötöde szerint a vírus okozta gazdasági válság hatással lesz személyes pénzügyeire is. Kétharmad bízik a vakcina kifejlesztésében, 37% hisz abban, hogy júniusra visszaáll a korábbi rend. Ez utóbbi értékkel világviszonylatban is óvatosnak számítanak a magyarok, írták.

A friss mérés szerint az aktív munkavállalók 9 százaléka vesztette el állását a járvány miatt. (A férfiaknál 7, a nőknél közel 11% ez az érték.) A csak általános iskolát végzettek a leginkább érintettek, az elmúlt hónapokban egynegyedük munkahelye szűnt meg.

 

Otthoni munkavégzésre állt át az aktív munkavállalók 42%-a, de a végzettség szempontjából nagyok a különbségek. Tíz diplomás közül hat, míg az általánost végzettek negyede él a home office lehetőségével. Legnagyobb arányban a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

Tartósan átalakult az élet

Egy hónap alatt a maszk viselése 13 százalékponttal, 60%-ra emelkedett, a különösen veszélyeztetett 60 év felettiek körében pedig már 74%-os. A tömegközlekedést változatlanul kerüli az emberek kétharmados többsége. 

A vírus miatt kialakult szokások egy része (gyakoribb kézmosás, fertőtlenítés) megmaradhat.

Az emberek negyede (26%) teszi függővé a felvett szokásai enyhítését, hogy elérhető lesz-e a koronavírus elleni védőoltás, ötödük pedig főleg a kormány vagy a járványügyi hatóság/tisztifőorvos bejelentését várja a veszéyhelyzet végéről (22% és 20%).

 

Módszertan

Az ezer felnőtt magyar állampolgár megkérdezésével, országos mintán zajló online kutatás az Ipsos Omnibusz kutatásának részeként készült április végén. Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

Kiemelt kép: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik