Belföld

Palkovics áthárítja a felelősséget az iskolákra

A PSZ furcsállja, hogy míg az érettségiről kormány-, a szakmai vizsgákról csak miniszteri szintű döntés született.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a járványhelyzetben a szakmai vizsgák felelősségét az iskolákra igyekszik hárítani az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A PSZ tudatta, tudják,  ilyenkor nehéz minden szempontból jó döntést hozni, de a szakmai vizsgákról szóló megteremti ennek a lehetőségét.

Az intézkedések egy része segíti a tanulmányok lezárását, amit a szakszervezet a tanulók miatt üdvözöl, de még a csökkentett létszámú vizsgabizottságokat is az iskoláknak kell felkérniük, az állam kivonul a vizsgabizottságokból és a PSZ szerint kételyeket ébreszt, hogy míg az érettségiről kormány-, a szakmai vizsgákról csak miniszteri szintű döntés született.

Az iskoláktól kért vélemények alapján a szakszervezet azt írja, leginkább az ágazati szabályok hiányoznak a miniszteri határozatból.

Komoly eltérések vannak egy fodrász, egy pincér, egy ápoló vizsgafeltételei között, ennek előzetes egyeztetését a szakmai szervezetekkel a PSZ nem mellőzte volna, mert az iskolák jelzései alapján nagyon eltérőek az álláspontok, milyen vizsgarészekkel, mikor, hogyan lenne szabad szakmai vizsgát szervezni.

Koronavírus - Még több hír a témában

Mint mindig, most is az iskolák pedagógusai, egyéb munkatársai fognak helytállni akár erőn felül is, noha közalkalmazotti jogviszonyuk közelgő elvesztése és az információhiány még jobban elbizonytalanítja őket, írta a Pedagógusok Szakszervezete.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik