Belföld koronavírus

Legalább húsz mentővel és egy busszal szállították el az embereket a Pesti úti idősotthonból

Teljesen kiürítik a Pesti úti idősotthont, mert száznál is több bentlakó fertőződött meg a koronavírussal. Helyszínen lévő kollégánk azt mondta, délután két óra óta legalább húsz mentőautó fordult meg az intézménynél, illetve egy Ikarus busz is segített a szállításban. A buszba körülbelül negyven idős embert ültettek kollégánk szerint.

Mindenkit, akinek pozitív lett a tesztje az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítanak.

A helyszínen járt Müller Cecília országos tiszti főorvos is. Ő korábban már ismertette, hogy száz fölött van az otthonban az igazolt fertőzöttek száma. Hozzátette, folyamatosak a szűrővizsgálatok az intézményben, illetve tovább folynak a vizsgálatok a helyszínen. Korábbi hírek szerint az otthonban, ahol több mint 500 lakó van karanténban, már öten haltak meg koronavírus-fertőzésben.

Karácsony Gergely szerdán egy online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy március 9-e óta betartatják minden fővárosi fenntartású bentlakásos intézményben a látogatási tilalmat, a Pesti úton is így történt ez. Elmondta, hogy a védőfelszerelések biztosításáért is mindent megtesznek, de a készletek hiányai és a beszerzési nehézségek miatt ebben lehetnek hiányosságok egyes intézményekben. Müller Cecília elmondta ma, hogy a védőfelszerelések biztosítása kizárólag a fenntartó feladata, azaz a kormánynak szerinte nem dolga ebben segíteni.

Az „emberi drámákból kisstílű politikai sikereket learatni akaró senkiknek” üzent Karácsony
A főpolgármester első online sajtótájékoztatóján főleg az önkormányzatok nehéz helyzetéről és az idősotthonok veszélyeztetettségéről beszélt. Szóba került, hogy lezárhatják a Margitszigetet is.

A főpolgármester a sajtótájékoztatón azt is nehezményezte, hogy nincs elég információjuk a fertőzésekről, csütörtökön Facebookn azt írta, a Pesti úti fertőzöttek számáról is az operatív törzs sajtótájékoztatójából értesült.

A főpolgármester megerősítette, hogy bizonyíték ugyan nincs rá, de fenntartja a gyanút, hogy a Pesti úti idősotthonba egy kórházból kerülhetett be a koronavírus. A 24.hu kérdésére azt válaszolta, hogy azt nem tudják, melyik kórház lehet a fertőzés forrása. Szerinte most nem is ez a legfontosabb kérdés, hanem, hogy teszteljenek mindenkit, aki kórházból kerül vissza idősotthonba.

Karácsony azt mondta, ez ügyben már négy levelet is írt Kásler Miklós miniszternek, egyelőre eredménytelenül. Most az a megoldás a fővárosi intézményekben, hogy elkülönítik azokat, akik kórházból kerülnek vissza.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik