Belföld

Az ellenzék Dunaújvárosban, a Fidesz a környéken nyerné meg a választást

Az ellenzék Dunaújvárosban, a Fidesz a környéken nyerné meg a választást

Heten indulnak a jobbikos Pintér Tamás dunaújvárosi polgármesterré választása miatt betöltetlen parlamenti mandátumért Fejér megye 4-es számú választókerületében. A vasárnapi időközi választáson fideszes politikust nem találni a jelöltek között, a megyei jogú városban elszenvedett önkormányzati vereség után a kormánypárt úgy döntött, egy független jelöltet támogat: Iváncsa polgármesterét, Molnár Tibort. Az ellenzék tavaly ősz után ismét összefogott, és beállt a jobbikos Kálló Gergely mögé. A legnagyobb figyelem a választókerület központjára, az utóbbi két évben masszívan ellenzékivé váló Dunaújvárosra irányul, de a kisebb településeken is eldőlhet a mandátum sorsa.

Jókor érkezünk Iváncsára, nagy az élet a polgármesteri hivatal körül. Nem a vasárnapi időközi választás miatt, hanem azért, mert az önkormányzat melletti parkban található általános iskolába igyekeznek a gyerekek. Molnár Tibor mintha késésben lenne, úgy lép be a hivatal tárgyalójába, pedig jócskán idő előtt jöttünk. De a polgármester már reggel nyolc óra előtt lendületben van, ami érthető, hiszen a kampányból néhány nap van hátra.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

„Támogatás nélkül nehéz elérni célokat”

Molnár függetlenként, párttámogatás nélkül indult neki a kampánynak. Első körben felkereste a körzet polgármestereit, és elmondása szerint Dunaújvárost kivéve meg is kapta a támogatást a környékbeli településvezetőktől. Már összeszedte a megfelelő számú aláírást a jelöltté váláshoz, amikor január elején felhívta a fideszes Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

Nem mondom, hogy nem beszéltem Orbán Viktorral vagy Kubatov Gáborral, de a konkrét megkeresés nem tőlük érkezett

– válaszolta a felkérés körülményeit firtató kérdésünkre Molnár Tibor, akinek az édesapja harminc éven át, 2010-ig vezette Iváncsát. Amikor a helyieket a polgármesterről kérdeztük, többen megemlítették, mennyire kedvelték az édesapját. De az ifjabb Molnár – aki tavaly októberben egyedüli jelöltként indult a polgármesteri posztért – is kimondottan népszerű a községben, akadt olyan, aki azt mondta, ugyan ki nem állhatja a politikát, de miatta elmegy vasárnap szavazni. Olyannal nem is találkoztunk a faluban, aki másra szavaz, igaz, többen azt mondták, nem mennek el voksolni, mert nem érdekli őket a választás.

Többen arról beszéltek, jól jönne a községnek, ha egy tősgyökeres iváncsai képviselné a Fejér megye keleti részét lefedő választókerületet az Országgyűlésben, így talán több támogatás jutna a településre. Egy a buszmegállóhoz siető nő azt mondta, őt nem érdekeli, hogy melyik párt támogatja Molnárt, neki a személye garancia.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Viszont találkoztunk olyannal is, aki annak örülne, ha Molnár befejezné a település élén, amit elkezdett. „Mi lesz a sok ígérettel?” – kérdezte a férfi.

Támogatás nélkül nehéz elérni célokat

– indokolta Molnár, hogy miért élt a Fidesz megkeresésével. Nem kértek tőle olyat, amit ne tudna vállalni, elképzeléseinek támogatásáról pedig maximálisan biztosították. Dunaújvárosban a vasmű jövőjét tartja a legfontosabb kérdésnek, amit szerinte nem lehet megoldani kormányzati szerepvállalás nélkül.

Habár Dunaújváros az elmúlt években ellenzéki város lett, Molnár nem gondolja, hogy hiba volt a jelöltállítással érezhetően bajban lévő és az utolsó pillanatig kiváró Fidesz támogatását elfogadni:

Elindultam függetlenként, a Fidesz támogatását pedig azért fogadtam el, mert úgy gondolom, így többet tudok elérni. A Fidesz hozhat is és vihet is, ezt egyelőre nem tudom megítélni.

Tény, hogy miközben Molnár egyedüli polgármester-jelöltként értelemszerűen az összes szavazatot begyűjtötte tavaly októberben, a 2018. áprilisi választáson Iváncsa, bár egy kicsit jobbra hajlott, megosztott volt. A fideszes Galambos Dénes 50,4 a jobbikos Pintér Tamás 38,6 százalékot szerzett a településen, miközben a körzet egészében fordított eredmény született: Pintér négy százalékponttal győzött (pedig akkor a DK, az LMP és a Momentum is önállóan indult), így ő lett a választókerület képviselője. Egészen múlt októberig, amikor meggyőző fölénnyel, 15 százalékpontos különbséggel Dunaújváros polgármesterévé választották, ezért lemondott a parlamenti mandátumáról. Maga helyette közeli munkatársát, Kálló Gergelyt javasolta az időközi választás jelöltjének, aki mögé beállt a teljes ellenzék.

Molnár Tibor úgy érzi, értékrendje nagyjából egyezik a Fideszével, a megállapodásuk szerint, ha megválasztják, támogatni fogja a kormány migrációs politikáját, valamint gazdaság- és családvédelmi politikáját. Elismeri, hogy az új dunaújvárosi polgármesterrel nem felhőtlen a viszonya, pedig a kapcsolatuk jól indult. Szerinte az aktuális politikai helyzet diktálja azt Pintérnek, hogy vele konfrontálódjon, ellenfelei pedig azzal támadják, hogy független álca mögé bújó Fidesz-támogatott. Ettől függetlenül, ha képviselő lesz, felajánlja majd segítségét Pintérnek is.

Molnár Tibor. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Kálló Gergellyel eddig kétszer találkozott, nincs személyes problémájuk. Viszont úgy látja, hogy a jobbikos Kálló vele szemben pártpolitzál.

Ha nyerek, nem fogom befolyásolni a Fidesz kétharmados többségét, ha ő nyer, akkor eggyel több képviselő fújja a sípot. Ő már a 2022-es országgyűlési választásra készül, pedig most az a lényeg, hogy ki tudja a térséget a fejlődés irányába terelni

– mondja Molnár, aki azt állítja, a Fidesszel a megállapodásuk addig marad fenn, amíg mindkét fél tartja magát a megbeszéltekhez. A fontosabb kérdésekben egyeztetett a párt embereivel, ugyanakkor kormánypárt anyagilag nem, csak aktivistákkal segítette. Ezzel együtt nagy esélyt lát arra, hogy megnyerje a választást:

Nem azért indultam el, hogy beleszaladjak egy pofonba.

Sötét utcák, gyűlölet

Az újvárosi Duna-parti sétány kivételesen szép, tavaly kilátó is épült a végére, és habár ez 41 millió forintjába került a városnak, valószínűleg senki sem gondolja, hogy elhibázott beruházás volt.

Itt lakom a kilátó mögött, a tízemeletesben. Örök panoráma, mégis majdnem mindennap kisétálok ide. Látniuk kellett volna pár héttel ezelőtt, amikor az egész tájat beborította dér. Attól tartok, hogy ha nem a Fidesz által támogatott jelölt nyer, akkor a hasonló beruházások megszűnnek

– mondja az a középkorú nő, akivel a kilátóban találkoztunk.

Fotó: Fakras Norbert / 24.hu

Ezzel együtt még vacillál, hogy Molnárra vagy Kállóra szavazzon. Elege van az állandó sértődöttségből, egymásra mutogatásból, szeretné, ha megváltozna a város hangulata, ezért arra a jelöltre fog szavazni, akiről úgy gondolja, nyugalmat hozhat a térségnek.

Míg Iváncsán nem beszéltünk olyan helyivel, aki ne a helyi polgármestert támogatná, Dunaújvárosban a beszélgetéseink megerősítették a tavaly októberi önkormányzati választáson is tapasztalható ellenzéki fölényt (nemcsak Pintér nyert ugyanis, az ellenzék mind a tíz körzetet behúzta). A helyieket így a többi között arról kérdeztük, hogyan vált ellenzéki fellegvárrá a 2010-ig masszívan balos, azóta viszont többségében a Fideszre szavazó Dunaújváros.

Általános vélemény, hogy ebben szerepe volt a kormánypárt 2019-ben megbukó polgármesterének, Cserna Gábornak. Volt, akinél a közvilágítás-fejlesztés nyomán sötétségbe boruló utcák verték ki a biztosítékot, más a kórházi ellátás színvonalára panaszkodott, volt, aki arról beszélt, hogy a Fidesz regnálása alatt zsigeri gyűlölet költözött a városba.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

„Évek óta itt élek”

Miután Pintér Tamás megnyerte a polgármester-választást, rögtön munkatársát, Kállót kérdezte meg, elvállalná-e a jelöltséget. Csak akkor, ha teljes a konszenzus – válaszolta Kálló, aki nem akarta, hogy előválasztást tartsanak a körzetben. Az ellenzéki pártok végül mind beálltak mögé, ebben szerepet játszott, hogy ismerték, hiszen az önkormányzati választáson kampányfőnök volt.

Ellenfelei viszont azért kritizálják, mert nincs helyi kötődése, és tény, hogy még 2014-ben is Budapesten indult az önkormányzati választáson.

Számítottunk erre a támadásra, de olyan nagy fogást ez nem jelent rajtam. Évek óta itt élek, ez a térség a munkám

– nyilatkozza a Városháza melletti kávézóban, ahol azt is megtudtuk tőle, hogy a vihar nyirbálta meg az épületen található feliratot, ezért csúszott le a téglafalról a H betű.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Kálló azt mondja, tiszteli Molnárt mint ellenfelet és mint polgármestert, szerinte nem vezeti rosszul a települését. Szokták is mondani, hogy folytassa ezt a jó munkát – Iváncsán. Kálló elismeri, hogy a nagyjából háromezer fős községben nem ő az esélyes, de azt mondja, nem voltak elutasítóak a helyiek, kapott pozitív visszajelzéseket, és néhányan a támogatásukról biztosították, de nyilván nem számít arra, hogy ott nyeri meg a vasárnapi választást.

Nagyjából 67 ezer szavazásra jogosult él a körzetben, közülük 37 ezren Dunaújvárosban, 30 ezren a nyolc környező településen. Így az ellenzék akár arra is játszhat, hogy a tavaly őszi dunaújvárosi szavazatarány elég a győzelemhez.

Ők heten

Molnár Tibor és Kálló Gergely mellett még öten szállnak harcba az országgyűlési mandátumért. A szélsőjobboldali Mi Hazánk székesfehérvári politikusát, Árgyelán Jánost indítja. Megtalálható a jelöltek között a volt dunaújvárosi jegyző, Sürü Renáta, akit az előző, fideszes városvezetés nevezett ki, de az új sem mozdított el pozíciójából. A munkaviszonya januárban azután szűnt meg, hogy biztossá vált, indul az időközi választáson. Többen arra számítottak, hogy ha független jelöltet kell találni, a Fidesz mögé áll be, de mivel nem így történt, indulásával inkább a városban leadott szavazatok megosztása lehet a cél. Próbálkozik a vasárnapi választáson a független Törökné Juhász Ilona és a Tempo Párt színeiben a magát az „Apostoli Magyar Királyság” kormányzójának nevező Borbély József is mindketten nagy hívei az időközi választásoknak, egyaránt indultak a jobbikos győzelemmel végződő 2015-ös tapolcai voksoláson is. A hetedik jelölt Medveczki Zoltán (Zöldek), aki szintén kísérletezett már mandátumszerzéssel az ország más szegleteiben, legutóbb Pakson.

Kállót nem csak amiatt támadják ellenfelei, hogy nem dunaújvárosi, a múltját is felróják neki. A helyi kormánypárti portál arról írt, hogy egykor hűséget fogadott a Betyársereg vezetőjének, Tyirityán Zsoltnak. A Jobbik Ifjúsági Tagozatának korábbi alelnöke ezt tagadja, ahogy azt is, hogy köze lett volna a szélsőjobbhoz. Azt azért elismeri, pár éve elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Jobbik összeáll az MSZP-vel és a DK-val, de szerinte a rabszolgatörvény okozta felháborodásban összekovácsolódtak az ellenzéki pártok.

Kállót nem lepte meg, hogy Molnár mögé állt be a Fidesz, szerinte már az önkormányzati választás idején is érezhető volt jobboldalisága. Az ellenzék az összefogással talált egy jó taktikát, a Fidesznek pedig rá kell jönnie ennek ellenszerére, ezért álltak be most egy független jelölt mögé – magyarázza Kálló.

Kálló Gergely. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

„Úgy küzdünk, mint aki vesztésre áll”

Iváncsa polgármestere arról is beszélt lapunknak, hogy Kállóval szemben őt nem köti pártfegyelem. A jobbikos erre úgy reagál, őt sem köti majd, ha a helyiek érdekeiről van szó, és egyébként abban is kételkedik, hogy Molnár szabad kezet kapna a Fidesztől.

Bár kétszer volt nyertes kampányfőnök, tippelésre sosem tudták rávenni, nekünk sem sikerült.

Annyit ki tudnak húzni belőlem, hogy az 5 százalékot megugrani két jelöltnek van esélye. Ez egy kemény kampány, jó jelöltekkel. Egy biztos, mi február 16-án 18:59 percig úgy küzdünk, hogy vesztésre állunk, de ha mindent megteszünk, akkor tudunk fordítani.

Mivel a választás nem két, hanem kilenc településen dől el, Iváncsa és Dunaújváros után Kulcsra és Adonyba is ellátogatunk. A község és a város határában is Molnár Tibor plakátjai fogadnak – ezeken bár a kék és a zöld dominál, egy narancssárga sáv jelzi, hogy a jelölt „a Fidesz-KDNP kormány támogatásával” indul. Mindkét településen főleg Molnár hirdetéseivel lehet találkozni, csak néhány Sürü Renáta-poszter szakítja meg a sormintát.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Adonyban egy idősebb férfi azt mondja, Molnár édesapjának múltja, és a fia iránt érzett szimpátia miatt nem is kérdés, hogy kit támogat. Kulcson viszont egy férfi jól összefoglalja többek bizonytalanságát. Mint mondja, tart attól, hogy a térség nem kap több pénzt, ha az ellenzéki jelölt nyer, de aztán hozzáteszi:

Mondjuk egyszer csak el kellene kezdeni leváltani ezt a kormányt.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik