Belföld

Az ellenzék a rajtvonalon, a Fidesz még jelöltet sem állított a parlamenti helyért

Az ellenzék által támogatott jobbikos Kálló Gergely már szombaton leadta a február 16-ai dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson jelöltté váláshoz szükséges aláírásokat, a kormányoldal viszont ritkán tapasztalható késésben van a jelöltállítással. A Fidesz meg sem nevezte, hogy kit küld harcba a jobbikos Pintér Tamás polgármesterré választása miatt betöltetlen parlamenti mandátumért, sőt egyelőre jelöltállítóként sem vették nyilvántartásba a kormánypártot.

A 24.hu kisebb nyomozással kiderítette, hogy a tervek szerint Cserna Gábor lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a városban. Az értesülést kérdésünkre Cserna sem cáfolta, annyit írt, hogy pillanatnyilag nincs feljogosítva a nyilatkozattételre. Elzárkóztak a nyilatkozattól a dunaújvárosi fideszes választókerületi irodán is.

Dunaújváros igazi ellenzéki fészekké vált az utóbbi években. Budapesten kívül az ellenzék az egyik szegedi és pécsi körzet mellett csak a Fejér megyei városban tudott győzni a 2018. áprilisi parlamenti választáson, a Jobbik pedig az egyetlen egyéni mandátumát szerezte ott: Pintér 43,5:39,5 arányban győzte le a körzetet addig képviselő fideszes Galambos Dénest, akit a jelek szerint ejtettek is a vereség után.

Orbán elégedetlen, változásokat akar a Fideszben
Tizenöt-húsz választókerületén élén is lecserélhetik a vezetőt a balul sikerült önkormányzati választás után a miniszterelnök akarata alapján.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a Fidesz választókerületi elnöke még mindig Dorkota Lajos, aki 1998 és 2013 között tagja volt az Országgyűlésnek, viszont nem indulhat a képviselő-választáson, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, ami összeférhetetlen a parlamenti mandátummal.

Cserna is régi motoros a Fideszben, 2010 és 2018 között Dunaújváros polgármestere volt, kétszer (2002 és 2006, valamint 2011 és 2014 között) tagja volt a parlamenti frakciónak is, amit a polgármesteri poszt miatt hagyott ott, amikor választani kellett a parlament és a városvezetői poszt között. Csakhogy az október 13-i önkormányzati választáson Pintér Tamás 15 százalékpontos különbséggel legyőzte, ilyen előzmények után a fideszes politikus nem nevezhető esélyesnek a megyei jogú város mellett még nyolc településből álló egyéni választókerületben. Főleg úgy, hogy Dunaújvárosban nemcsak a polgármesteri posztot szerezte meg az ellenzék, hanem nyert mind a tíz egyéni körzetben is.

A jelölteket január 10-éig lehet bejelenteni, vagyis a Fidesznek, ha valóban el akarja indítani Csernát, az év elején rapid kampányt kell levezényelnie. Márpedig az példátlan lenne, hogy a kormányoldal harcba se szálljon egy parlamenti mandátumért.

Igaz, a jobbikos jelölt, Kálló Gergely a napokban arra utalt, a Fidesz mesterkedése lehet, hogy a város jegyzője, Sürü Renáta (akit az ellenzéki vezetés az októberi siker után nem váltott le) függetlenként elindul az időközi választáson, ahogy természetesen a Jobbikot gyengíteni hivatott Mi Hazánk is. Valóban árulkodó, hogy Cserna Gábor a saját kampányával egyelőre nem foglalkozik Facebook-oldalán, Sürü Renáta védelmében viszont megnyilvánult vasárnap, mint írta:

Renátával együtt dolgoztam, nagyon jó képességűnek tartom. Ugyan az utóbbi időben eltávolodtunk egymástól, nehezményeztem, hogy a Fideszhez kötődő hivatali dolgozókat ővele tetették az utcára. Többen meg szeretnék akadályozni az indulását, különböző jogi akadályokat gördítenének elé. Ezt mindenképpen tisztességtelen eljárásnak tartom. Ha meg szeretné méretni magát, akkor neki is lehetőséget kell adni a jelenlegi városi hatalomnak.

Bejegyzése alatt ugyanakkor többen is arról érdeklődnek: ki lesz a Fidesz jelöltje?

Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök és Cserna Gábor polgármester sajtótájékoztatót tart, miután a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást írtak alá a dunaújvárosi polgármesteri hivatalban 2016. május 31-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik