Belföld

Nem áll ki a Fidesz a dunaújvárosi időközi választásra

Hosszú ideje nem volt példa arra, hogy a kormánypártok saját jelölt nélkül fussanak neki egy országgyűlési mandátum sorsát eldöntő választásnak. A 24.hu információja szerint viszont biztossá vált, hogy a február 16-i dunaújvárosi időközi parlamenti választáson ez lesz a helyzet, azaz nem lesz Fidesz-KDNP-s jelölt a szavazólapon a Fejér megyei 4-es választókerület egyéni képviselőhelyéért indulók között.

Már december végén látszott, hogy a Fideszben szokatlan zavar uralkodik: miközben az ellenzéki induló, a jobbikos Kálló Gergely egy nap alatt leadta az induláshoz szükséges aláírásokat, a kormányoldalon azt is nyomozni kellett, hogy ki lesz vagy lehet az ellenfél. A pártvezetésből származó információnk szerint Cserna Gábor korábbi dunaújvárosi polgármester indítását fontolgatták a Fideszben, amit kérdésünkre ő sem cáfolt, bár megerősíteni sem volt hajlandó.

Néhány nap múlva azonban minden megváltozott. Cserna a Facebook-oldalán más jelölteket kezdett reklámozni. És nem is egyet, hanem rögtön hármat.

Örömmel üdvözlöm a Mi hazánk jelöltjét, úgy vélem, Árgyelán János személyében a pártnak sikerült nagyon erős ellenfelet a ringbe állítani. Bár ő székesfehérvári.

Remélem, hogy jegyző asszonynak (Sürü Renáta – a szerk.) is sikerül összegyűjteni az ajánlásokat, ahogy hallottam, Pintér Tamás minden módon megakadályozza, hogy találkozzon a választókkal.

Cserna – aki a hírek szerint maga mondta vissza a jelöltséget, vélhetően az elvesztett önkormányzati választás miatt – harmadikként bedobta Molnár Tibor nevét is. Iváncsa polgármesterével kapcsolatban azt írta: a körzet kisebb településeit képviseli, a választókerület polgármesterei kérték fel az indulásra.

A 24.hu információi szerint végleges döntés csak az utóbbi napokban született arról, hogy

a Fidesz Molnárt támogatja az időközi választásig hátralévő bő egy hónapos kampányban.

Ezt jelzi, hogy a Magyar Nemzet hétfői száma nagyobb cikket közölt Molnárról, aki elmondta, hogy élvezi a térség további hét településének polgármesterének támogatását, és „tárgyalásokat folytat a kormánnyal annak érdekében, hogy a környező települések minden segítséget megkapjanak a jövőben”.

A Fidesz Dunaújvárosban az országgyűlési választások eddigi gyakorlatához képest merőben szokatlan megoldást választott. A külsős támogatás következménye ugyanis az, hogy ha megválasztanák Molnárt, az éppen megszigorított frakcióváltási szabályok miatt nem ülhetne be a Fidesz képviselői közé, hanem 2022-ig függetlenként kellene dolgoznia a parlamentben.

De az is tény, hogy nem ő számít esélyesnek: a körzetet már 2018 áprilisában is az ellenzék hozta el a jobbikos Pintér Tamás révén, akit októberben Dunaújváros polgármesterévé választottak, ezért következik most időközi választás. Igaz, a megyei jogú város mellett nyolc másik településből álló választókerületben 2018 tavaszán szoros volt a küzdelem, Pintér négy százalékponttal győzte le a fideszes Galambos Dénest, míg a Dunaújvárosban tartott tavaly októberi polgármester-választáson 15 százalékpontos különbséggel győzött Cserna Gáborral szemben. Vagyis Molnár abból a szempontból érthető választás, hogy a kormányoldalnak inkább a kisebb településeken van esélye a jó szereplésre.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik