Belföld

Bevásárlóközpontot tervezett a soroksári polgármester saját ingatlana helyére

Új bevásárlóközpontot ígért az őszi önkormányzati választás kampányában a soroksáriaknak a Fidesz-támogatással megválasztott Bese Ferenc, csak azt nem árulta el, hogy a javasolt helyszínen ő az egyik tulajdonos.

A XXIII. kerület új, független, de a Fidesz által támogatott polgármestere, Bese Ferenc még megválasztása előtt, tavaly szeptemberben egy kampányvideójában jelentette be, támogatja, hogy a kerület központjában, a régi CBA helyén modern élelmiszer-áruházat nyissanak, mert a környéken alig van lehetőség bevásárlásra. A 24.hu információja szerint a beruházásra ajánlott épületnek Bese Ferenc, illetve szeptember óta Bese felesége az egyik társtulajdonosa.

Ez ugyanis az a 2250 négyzetméteres ingatlanegyüttes, amelyre Bese hivatalba lépése után három hónappal 60 millió forintot különítettek el Soroksár 2020-as költségvetéséből. A Népszava hétfőn írta meg, hogy a XXIII. kerület jobboldali többségű képviselő-testülete megszavazta az épületre szánt keretet.

A költségvetés azonban nem részletezi, hogy a pénzt milyen célra adják, és ez a hétfőn lezajlott testületi vitában sem tisztázódott. A meglehetősen lepukkant ingatlan osztatlan közös tulajdon, kétharmadnyi rész az önkormányzaté, de két éve Bese is vásárolt egy kisebb tulajdoni hányadot. A polgármester egyébként a kampányvideóban azt mondta, hogy az áruházat úgy terveznék megépíteni, hogy „az ingatlan tulajdonjoga az önkormányzaté maradjon”. Így elképzelhető, hogy a most megszavazott pénzt a többi tulajdonos kivásárlására költenék.

A polgármesteri hivatal szomszédságában lévő ingatlan kimaradt Bese friss polgármesteri vagyonnyilatkozatából. A politikus a hétfői ülésen ezt azzal magyarázta, hogy tavaly ősszel már elajándékozta a feleségének, de a változást a hivatal lassúsága miatt nem jegyezték be.

A képviselőtestületi ülésen egyébként a jobbikos képviselő feltette a kérdést, van-e bárki, aki úgy szavaz a költségvetésről, hogy van személyes érintettsége, de senki nem jelentkezett. Bereczki Miklós megkérdezte a polgármestert is, aki szintén nemmel felelt. A képviselő ekkor vette elő az épület tulajdoni lapját, amely szerint a polgármester tulajdoni aránya 324/13500. Bese ekkor elismerte, hogy valóban van, illetve volt tulajdonrésze az épületben. Ha a polgármester nem szavazhatott volna, nem lett volna meg a többség az ingatlan felújításhoz. A fideszes többségű képviselő-testületet végül úgy döntött, hogy a polgármesternek nincs érintettsége a kérdésben.

A 24.hu megkereste a XXIII. kerületi polgármesteri hivatalt, hogy megtudjuk, továbbra is bevásárlóközpont építését tervezik-e a Grassalkovich úti épület helyére, és ha igen, kivásárlási vagy felújítási célra adták-e a 60 millió forintot. A hivatal egyelőre nem válaszolt.

Kiemelt kép: Google Maps

Ajánlott videó

Olvasói sztorik