Belföld

Tovább titkolja a kormányhivatal, kiknek jutott az eddigi legnagyobb politikai kártérítés milliárdjaiból

A kormányzat Szegedre fókuszáló kárpótlása tisztán a baloldal elleni akciónak indult, az utóéletéről pedig nem adnak ki információkat.

A sokadik közadatkérés elől is kitért a Csongrád Megyei Kormányhivatal, így a nyilvánosság továbbra sem kaphat információt arról, kiknek osztott szét a kormányzat 3 milliárd forintnyi „ingyenpénzt”.

A Szeged.hu írta meg szerdán, hogy ismét megkeresték Juhász Tünde kormánymegbízottat azt kérve, adja ki, mely cégeknek és mennyi pénzt utaltak a Szeviép-ügyhöz kapcsolódó állami kártérítésre szánt pénzből. A kormányhivatal azt állította, hogy korábban minden lényegeset elmondott az ügyben, ezért új információkat nem közöl. Egy éve azonban csupán annyi volt a kormányhivatal válasza, hogy az ügyben „93 támogatási okirat került kiállításra”.

Juhász Tünde.Fotó:: Kelemen Zoltén Gergely / MTI

Lázár János még mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2018-as országgyűlési választás előtt lobbizta ki, hogy az állam kártalanítsa a tíz évvel korábban lezajlott Szeviép-csőd alvállalkozóit.

Az ügy azért érdekes, mert magyar építőipari cég bedőlése miatt korábban soha nem fizetett ekkora kártérítést a kormányzat, pláne nem ennyi idővel az események után. Az Orbán-kormány egykori kedvenc építőcége, a Vegyépszer csődje is milliárdos károkat okozott, a károsultak tüntettek is, de ők azóta sem kerülhettek be egy szegedihez hasonló kormányzati mentőakcióba.

Lázár és a fideszes gépezet politikai érvekkel magyarázta, miért döntött úgy a kabinet, hogy milliárdokat ígér be a szegedi körzet vállalkozásainak. A kormánypárti magyarázat szerint azok, akik vesztettek a csődön, a baloldal és főleg Botka László szegedi polgármester áldozatai voltak.

2019-ben a kormány rendelete alapján 2,4 milliárd forintos keretet osztottak szét, amiből állítólag 150–160 vállalkozás és magánember részesült. A maximálisan kifizethető összeg az uniós rendelkezések miatt 200 ezer euró, azaz mintegy 63 millió forint lehetett.

Információink szerint a kormány tavaly újabb több százmilliós kerettel bővítette a kiosztható keretet.

A 24.hu 2019 áprilisában megírta, hogy a pénzből olyan cégek is kaptak, amelyek egyáltalán nem tartoztak a csőd áldozatai közé, jóllehet a fideszes szlogenekben az szerepelt, hogy a kormány azoknak tesz gesztust, akiket a Szeviép tönkretett.

Lázár hozta a pénzt, hogy megmentse „Botka áldozatait”, nyereséges cégek szakítottak belőle
Lázár János kibrusztolt 2,4 milliárd forint költségvetési támogatást a Szeviép-ügyben tönkretett kisvállalkozóknak, amiből nyereséges cégek is részesültek. Az egyik felügyelőbizottságában a hódmezővásárhelyi kastély volt tulajdonosa is benne volt.

A kárpótlás politikai reklámja miatt néhány kárpótolt cég nevét közreadta a jobboldali média. Ezek alapján derült ki, hogy szinte mindegyik nyereségesen működött a Szeviép 2009-es csődje idején is.

Kiemelt képünkön a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik