Belföld

Félmilliárd forint kifizetetlen számlát hagyott hátra a Fidesz Egerben

Egert is elérte az ellenzéki előretörés október 13-án, az addig fideszes többségű hevesi megyeszékhelyen a jobbikos Mirkóczki Ádám lett a polgármester egy, az MSZP-től az LMP-ig ívelő koalíció élén. Az ellenzéknek többsége is lett Egerben.

A választást követő első hónap után tegnap Mirkóczki sajtótájékoztatót hívott össze, ahol a korábbi fideszes városvezetés terhes örökségéről beszélt. Az új polgármester stábja ugyanis elkészített egy átvilágítást, és a kormánypárti szólamokkal szemben, mégsem tűnik annyira stabilnak Eger pénzügyi helyzete.

Az új polgármester az alábbiakról számolt be az egriugyek.hu tudósítása szerint:

  • Összesen közel 500 millió forintos kifizetetlen követelésre bukkantak Mirkóczkiék. „Ezek a pénzek egyszerűen nincsenek meg, nincs piros ulti senki kezében” – tette hozzá.
  • Az egri kerékpárút építése után még mindig tartozik az önkormányzat két vállalkozásnak. Ennek az értéke csaknem 100 millió forint.
  • A városnak a Volán felé is van tartozása, csaknem 215 millió forintos értékben.
  •  Eger gyógyfürdőjét, strandját működtető cég, az Eger Termál évek óta nem vizet a Heves Megyei Vízműveknek a vízfogyasztás után. „Ha pedig a Termál Kft. nem tud fizetni, mivel városi cég, akkor ezt Eger városának kell helyette kifizetnie” – mondta a polgármester. Mirkóczki szerint szerződése sem volt a vízműnek és a kft.-nek, és ennek a meg nem fizetett értéknek valahol meg kellett volna jelennie az elszámolásban, ám annak hűlt helye.

További problémaként merült fel, hogy a Modern Városok Program keretében Egerbe és környékére beígért fejlesztések befejezéséhez

a városnak 7 milliárd forint hiányzik.

Mirkóczki ezért további forrást kért a kormánytól, különben el kell engedniük pár projektet.

A polgármester ezentúl még arról is beszélt, hogy fideszes politikusok egyenként „felkeresik az önkormányzati dolgozókat, és arra presszionálják őket, hogy egyszerre álljanak fel. Az újpesti példát akarják megvalósítani, ahol már az átadás-átvétel előtt felmondott a dolgozók többsége.” Állítása szerint olyan helyzetet akarnak előállítani, ami Újpesten történt. Ez utóbbiról egyébként épp a 24.hu számolt be:

Negyven ember mondott fel egyszerre az újpesti városházán
Szinte üres városháza várja az új polgármestert.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik