Belföld

Annyira nem szeretnek adózni a zöldség- és gyümölcskereskedők

Érdekes adatokat közölt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából táplálkozó, kormányközeli Magyar Nemzet azt adószabályok megsértéséről. Nyáron több megyében valóságos razzia indult a zöldségeseknél, és nemcsak az állandó üzlettel rendelkező kereskedőket, hanem az út menti eper- és dinnyeárusokat is felkeresték az adóellenőrök, a több ezer vizsgálatban összesen 2,2 milliárd forint hiányzó adóra derült fény – írta a Magyar Nemzet.

Az legalább ilyen érdekes, hogy az összeállítás nem tér ki a talán az egyik leghíresebb zöldség- és gyümölcskereskedőre, a fideszes politikus Szatmáry Kristófra, a kereskedelempolitikáért egykor felelt miniszterelnöki biztosra, akinek az egyik, gyümölcs- és zöldségkereskedő cégét előbb feketefoglalkoztatáson kapta az adóhatóság, aztán pedig mi buktattuk le, mert a cég egyik üzletében sokszor elmaradt a nyugtaadás. Amikor ezt videofelvételekkel is alátámasztottuk, a politikus kilépett a cégből, meghagyta azt anyjának és testvérének. Így aztán nem lehet tudni, hogy az adóellenőrök is végezték-e a dolgukat, tartottak-e próbavásárlást a Szatmáry-cégnél, visszajártak-e oda időnként. Mindenesetre a cég a beszámolójában egyetlen fillér bírságot sem tüntet fel.

Visszakanyarodva a Magyar Nemzet cikkére, Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a lapnak azzal indokolta a vizsgálatokat, hogy a zöldség- és gyümölcskereskedelemben korábban rendre nagyobb számban fordultak elő szabályszegések.

A hatóság november elejéig több mint 3300 esetben ellenőrizte az ágazat szereplőit, a zöldségesek mellett a nagykereskedőket is vizsgálták. Az eljárások ötödében derült fény valamilyen szabálytalanságra – ismertette a szóvivő, hozzátéve: főként az online pénztárgépekhez kapcsolatos előírásokat sértették meg a vállalkozások, de gyakran akadt gond az alkalmazottak bejelentésével, és sokszor mulasztották el átadni a számlát, a nyugtát.

Az adóellenőrök 2,2 milliárd forintnyi hiányzó adóra derítettek fényt, a szabálytalanságok miatt több mint 134 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki – írta a lap.

Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik