Belföld

Nem lesz zökkenőmentes a tanévkezdés: több iskola is „bármilyen szakos” tanárt keres

A tanév végeztével a szokásosnál is több pedagógust keresnek az iskolák. Rétvári Bence szerint nem vészes a helyzet, ám a számok mást mutatnak. Ráadásul sok intézményben „bármilyen szakos” tanárt keresnek.

Amikor a magyar közoktatás jövőjéért aggódó hangok erősödnek, a kormányoldalról általában valaki megnyugtatja a kedélyeket. Ez történt néhány napja is, amikor Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Magyar Nemzetben megjelent írásban bizonygatta, hogy nem vészes a tanárhiány az országban.

Noha a cikkben is leírták, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar számításai szerint a következő öt évben mintegy 15 ezren, az ezt követő 5-5 évben pedig 30-30 ezren mehetnek nyugdíjba, azaz 15 év alatt 60-70 ezer tanár távozhat a közoktatásból, Rétvári szerint ezek az adatok nem adnak okot pánikra. Az államtitkár érvelését azzal támasztotta alá, hogy 2010 óta közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, tavaly pedig összesen 9845 hallgatót vettek fel erre a területre. Kérdés, mennyire nyugtat meg ez bárkit, ha már a kormánypárti lap is indokoltnak érzi, hogy megjegyezze:

Arra már egyik válaszában sem tért ki Rétvári Bence, hogy a pályakezdők mekkora százaléka hagyja el rövid időn belül a köznevelést, az igazi probléma ugyanis ezek szerint nem az, hogy nincs, aki tanár akarna lenni, hanem az, hogy ezek a fiatalok a munkába állás után nem sokkal végül mégis más területre vándorolnak át.

Fotó: Kummer János /24.hu

Megnéztük, az aktuális számok alapján indokolt-e Rétvári nyugalma. Már a tanév végén is írtunk arról, mennyire súlyos probléma jelenleg a tanárhiány a magyar iskolákban, az eredmény már akkor is elkeserítő volt: több mint 2300 aktív álláshirdetést találtunk a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára, a tanító szóra 593, a tanár szóra 1825 találatot dobott ki a rendszer.

Ha valaki azt hinné, hogy az azóta eltelt alig egy hónap alatt ennél nem lett rosszabb a helyzet, téved. A Közigálláson, a közszféra állásportálján ugyanis pénteken csak a tanár szóra 2783, míg a tanítóra 879 találat jött szembe. Utóbbi esetében ráadásul gyakran előfordul, hogy egy hirdetésben több személyt is keresnek.

Ez több mint 3600 üres álláshelyet jelent.

Az ördög pedig, ahogyan mindig, most is a részletekben rejlik. Sokakban joggal merülhet fel, hogy az iskolák és a tanári álláshelyek számához képest alacsony a betöltetlen státuszok száma. Csakhogy ha közelebbről vizsgáljuk meg az egyes intézmények ellátottságát, kiderül, sok iskolának hatalmas erőforrás-hiánnyal kell szembenéznie.

Már 2017-ben lehetett találkozni olyan pedagógusoknak szóló álláshirdetésekkel, amelyekben nem volt megadva, milyen szakos oktatóra lenne szükség az adott iskolában, hanem egyszerűen csak „bármilyen szakos” tanárt kerestek az intézmények. A jelenség az elmúlt években nem tűnt el, sőt, egyre több iskolában találkozhatunk hasonló felhívással, a probléma pedig nem csak a kistelepüléseken létezik.

A budapesti XVIII. kerületben található Bókay Árpád Általános Iskolában ma is főiskolát végzett, bármely szakos tanárt keresnek. Hasonló a helyzet a váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában, itt is „bármely szakost tanár” címszó alatt keresnek pedagógust, a pályázati feltételeknél sem szűkítik tovább a jelentkezőket, csak annyit adtak meg, hogy főiskolát végzett, bármely szakos tanárra lenne szükségük.

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskola úgyszintén bármely szakos tanárt keresnek, hasonlóan a Borsod megyei Vajdácska általános iskolájához, ahol a feladatoknál a biztonság kedvéért annyit rögzítettek, hogy a jelentkező a következőre vállalkozik:

A tanár munkakörébe tartozó feladatok ellátása, tanórák megtartása a munkaköri leírás és a vonatkozó jogszabályok szerint.

A Somogy megyei Buzsáki Általános Iskola szintén nem válogat a jelentkezők közül, itt is bármilyen szakos tanárral beérnék.

A továbbiakban áttérünk az olyan intézményekre, ahol az átlagosnál nagyobb hiány mutatkozik a nyár közepén különböző tanárokból és tanítókból.

A Borsod megyei Hernádvécsén jelenleg döcögősen indulhatna a tanév, hiszen bőven lenne még szükség szakemberre a tanítás megfelelő szintjének biztosításához. Az általános iskolában három tanítón kívül matematika-bármi, biológia-földrajz, testnevelés-bármi, rajz-bármi és angol-bármi szakos tanár is kellene a szeptemberi tanévkezdéshez.

A törökszentmiklósi Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola sem bővelkedik pedagógusokban. Itt hét (!) tanítón kívül matematika-bármi, angol-bármi, angol, testnevelés-matek, testnevelés-bármi, ének-bármi, illetve néptánc szakos tanárt is keresnek,

azaz egyetlen iskolában 13 pedagógus kellene a zökkenőmentes tanévkezdéshez.

A tanárhiány a közoktatás minden területén ugyanúgy jelen van, így nem képeznek kivételt a szakképzési centrumok sem. A Gyálon található Érdi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája sem bővelkedik kimondottan szakemberekben, itt matematika, rendvédelmi, angol, informatika, testnevelés, közgazdaságtan és könyvtár szakos tanár is elkélne.

Fotó: Kummer János /24.hu

Ahogy az iskolák típusa, úgy a földrajzi elhelyezkedésük sincs különösképp hatással a tanárhiány mértékére, hiszen a jelenség ugyanúgy tapasztalható a fővárosban, annak vonzáskörzetében, mint a megyeszékhelyeken, illetve a nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken is.

A Szigethalmi Szent István Általános Iskola sincs túlzottan biztató helyzetben, itt egy tanító, illetve angol-bármi, technika-informatika, matematika-bármi, kémia-fizika, biológia-földrajz, testnevelés, matematika, angol, valamint egy magyar-ének szakos tanárt keresnek jelenleg. Azaz egyetlen iskolában tíz pedagógusra lenne szükség.

Hasonló a helyzet Tiszakécskén is, a Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola német, testnevelés, két angol, ének, kémia-bármi, testnevelés és gyógytestnevelés szakos pedagógusok jelentkezését várja.

A Fejér megyei Ercsin található Eötvös József Általános Iskola szintén nem lenne túl könnyű helyzetben, ha most kezdődne az újabb tanév, kérdés, szeptemberig sikerül-e majd betölteniük az összes megüresedett álláshelyet. Történelem-bármi, angol, fizika-kémia, informatika, matematika-bármi, testnevelés, magyar-bármi és néptánc szakos tanárt, valamint két tanítót is keresnek,

azaz tizenegy pedagógusra lenne szüksége az intézménynek.

A közszféra állásportálján található hirdetések alapján legtöbb esetben úgy tűnik, hogy tanárokból nagyobb a hiány az egyes intézményekben, mint tanítókból, de természetesen akadnak kivételek: a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskolában mindössze egy magyar-angol szakos tanárt keresnek, ám öt tanító is kezdhetne szeptember elsején.

Ezek a példák is jól mutatják, hogy első ránézésre nem tűnik ugyan kardinális problémának, ha néhány ezer pedagógus hiányzik az országban, de a kellő utánpótlás hiánya miatt az imént említett példák száma megsokszorozódhat a következő évek során. Míg végül már csak annyit mondanak még a diákoknak a tanévzárón, hogy szeptemberben mindenki hozzon magával egy tanárt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik