Belföld

Az elgázolt lány anyja előtt száguldoztak újra, a tanárnő felmondott a munkahelyén

Nem egészen két hónapja halálra gázolt egy minden jel szerint nagy sebességgel közlekedő BMW-s egy 18 éves lányt Cegléd belvárosában. Egy héttel ezelőtt Bognár Emese édesanyja ötödmagával kiment a baleset helyszínére, mécseseket gyújtottak, emlékeztek az elhunyt lányra. Ők voltak azok, akik előtt pár méterre elhúzott két sötét, nagyteljesítményű autó, jóval a megengedett sebesség felett gyorsulási versenyt rendezve– mesélte a 24.hu-nak Bognárné Szepes Orsolya, Emese édesanyja. Ott volt mellette Emese súlyos sérüléseket szenvedett barátjának édesanyja is.

„Percekig nem tértünk magunkhoz. Elképzelhetetlennek tartottuk, hogy ilyen megtörténhet a városban 7 héttel a halálos gázolás után” –mondta Bognárné. Nagy volt a forgalom, egy háromnapos rendezvény egyik napján véget értek a programok, sokaknak az útja a belvároson keresztül vezetett, így könnyen megismétlődhetett volna a tragédia.

 

Emese édesanyja levelet küldött a rendőrségnek és a városvezetésnek, felajánlja benne, hogy ha kell, a levélnél is hivatalosabb formában bejelenti, hogy mit láttak. Azóta várja a hatóságok visszajelzését. Arra a kéri a rendőrséget és az önkormányzatot, hogy nézzék meg a kamerafelvételeket és cselekedjenek végre.

Emese anyja felmondott amiatt, ahogyan az igazgató kezelte a temetést

Bognárné közben felmondott a munkahelyén. 22 éve tanított a Táncsics Mihály Általános Iskolában, másfél éve az év idegen nyelvű tanárának választották Cegléden. Nem tudta elfogadni, ahogyan az iskola igazgatója kezelte a lánya temetése körüli dolgokat – mondta el a 24.hu-nak.

A temetés egy hétfői napon délután 2-kor kezdődött. Bognárné kollégái kérték, hogy aznap ne kelljen megtartaniuk a háromnegyed 2-ig tartó hatodik órát, hogy időben odaérjenek a temetésre. Többen arról számoltak be lapunknak, hogy az igazgató ebbe nem ment bele, és csak annyit tett lehetővé, hogy negyed órával előbb befejezzék az órát a tanárok. Emellett az is ütközési pont volt az igazgató és beosztottjai között, hogy – több forrástól származó információink szerint – az igazgató nem nézte jó szemmel, hogy a temetés napján este 8 órára a baleset helyszínére szervezett megemlékezésre elmenjenek az iskola dolgozói, mert állítólag attól tartott Rimóczi Gábor, hogy politikai síkra terelődik a megemlékezés.

Rimóczi maga is fideszes képviselő a kormánypárti többségű önkormányzatban, a tragédia miatt pedig sokan a ceglédiek közül a rendőrség mellett a városvezetést is felelőssé tették, mivel az évek óta tudott, és hivatalosan már tavaly jelzett problémával érdemben nem foglalkoztak, a száguldozások ellen nem vetettek be hathatós intézkedéseket.

Egy hónapja is megkerestük Rimóczit, aki akkor mindent tagadott a telefonban. Most, hogy felmondott a kitüntetett, több mint két évtizedes pályafutása alatt mindvégig az iskolában dolgozó tanárnő, az elhunyt lány édesanyja, újra megkerestük. Az igazgató így reagált:

A kolléganő ebben az iskolában dolgozott a diploma megszerzése óta. Munkáját megbecsülés, elismerés övezte. A közös megegyezéssel történő jogviszony megszüntetését ő kezdeményezte, és határozottan kiállt döntése mellett. Többször kértem, gondolja át elhatározását, végül elfogadtam, és tiszteletben tartom, hogy ezt a döntést hozta.

Azt a kérdést megkerülte az igazgató, hogy a távozás tudomása szerint összefüggésben van-e azzal, ami a temetés és a megemlékezés körül zajlott.

A tanárok kérésével kapcsolatban annyit írt Rimóczi:

Mivel a gyermekek felügyeletét biztosítani kell, ezért azt a döntést hoztam, hogy a 7. óra elmarad, a 6. óra pedig fél kettőkor befejezhető, így 13.30-kor a résztvevők elindulhattak a 14 órai temetésre.

Az esti megemlékezés kapcsán annyit írt az igazgató, hogy

mindenkit nagyon megrázott ez a tragédia, és nem lehet felkészülni ilyen helyzetre. Az iskola májusi nagy rendezvényein (az ún. „Táncsics Est”-eken) minden alkalommal – a diákok és a szülők előtt – megemlékeztünk a tragikus autóbalesetről. A tervezett megemlékezéssel kapcsolatban pedig csak egyetlen dolgot kértem a szervezőktől, hogy vigyázzanak, hogy ne használják fel a rendezvényt politikai célokra. Soha senkit nem szólítottam fel, hogy ne menjen el a megemlékezésre. E szörnyű veszteség gyásza – meggyőződésem szerint – nem lehet a politika eszköze.

A gázoló azóta is vezet, az egyik koronatanú a cégénél dolgozik

A gázolót a baleset óta is többen látták vezetni a városban. Szerettünk volna vele beszélni, de az apjával tudtunk csak (közös cégük van, egy biztonsági cég, amely villanyszereléssel is foglalkozik). A baleset is próbálkoztunk, és most újra felhívtuk, kíváncsiak lettünk például arra, hogy rendben van-e szerinte, hogy a fia most is vezet, illetve arra is rákérdeztünk, hogy a baleset egyik koronatanúja náluk dolgozik, a koronatanú apjának autószerelő műhelye van, és a telephelyét a gázoló családi vállalkozásától bérli. Az apa azonban csak azt ismételgette, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem nyilatkoznak semmiről.

Olvasói sztorik