Belföld

Ceglédi tragédia: újra száguldoznak ott, ahol halálra gázoltak egy lányt

Előttünk húzott el két őrült, óriási sebességgel. Láthatóan egymással versenyeztek. Egyikük a sávjában, a másik mellette, a szembe jövő sávban gyorsított, amikor elhaladtak előttünk, jóval többel mentek, mint az 50 kilométer per órás sebességhatár, duplaennyivel száguldhattak, óriási hangjuk volt

– idézte fel az egyik szemtanú a 24.hu-nak azokat a másodperceket, amelyeket többedmagával átélt vasárnap éjjel 1 óra tájban Cegléden. Mindez azon az úton, a Kossuth Ferenc utcán, ráadásul annak is azon a szakaszán történt június 9-én, ahol másfél hónapja egy szintén minden jel szerint nagy sebességgel közlekedő BMW-s elütött két helyi fiatalt, a lány azonnal meghalt, barátja súlyos sérüléseket, többszörös törést szenvedett.

Évek óta száguldoznak, most meghalt egy 18 éves lány, mégis megy a hárítás
Cegléden hiába könyörögtek a városvezetésnek és a rendőrségnek, hogy az évek óta zajló száguldozásnak vessen véget, érdemi lépések nem történtek. Videó.

Beszéltünk további két emberrel, akik szintén látták a belvárosi gyorsulásos versenyt, ők is döbbenten idézték fel az eseményeket. Olyan gyorsan történt az egész, hogy azt a 200-300 méteres útszakaszt, amit beláttak a szemtanúk, néhány másodperc alatt megtette a két őrült tempót diktáló autós. Tetézte a veszélyhelyzetet az, hogy hiába volt éjszaka, a belvárosban gyalogosok, motorosok, autósok mozogtak, ugyanis nem sokkal korábban volt vége a városban egy koncertnek. Cegléden péntektől vasárnap estig háromnapos rendezvény, Laskafesztivál volt, szombaton Ganxsta Zolee és a Kartel koncertje kezdődött este fél 11-kor, a közönség fél 1 körül indult haza, többüknek a Kossuth Ferenc utcán vezetett az útjuk.

Szemtanúk arról is beszámoltak a 24.hu-nak, hogy a húsvét előestéjén történt baleset helyszínétől 100-150 méterre levő parkolóban most is ott gyülekeztek fiatalok, akik közül többen részesei a belvárosi esti száguldozásoknak. Elmondásuk szerint a húsvéti gázoló is ennek a csoportnak a tagja.

Rá nem egészen 24 órával, a baleset helyszínétől 350 méterre levő körforgalomban valaki vagy valakik drifteltek (a száguldozók gyakran a körforgalomtól indulnak), ennek nyoma is van. De ugyanabban a körforgalomban egy BMW-s is driftelt, ráadásul elég sok ember volt ott akkor. Az egyik helyi újságban, a Ceglédi Panorámában egy névtelenséget kérő lakos – érdekes módon csak most, az eset után tíz nappal –ezt írta az esetről:

Május 31-én 20:30-kor a pötty körforgalomban egy fekete BMW kétszer vagy háromszor helyben megfordulva úgy driftelt, hogy a füsttől a kocsit sem lehetett látni, majd kipörgő kerekekkel nagy sebességgel elhajtott a művelődési ház irányába. Csak a fényképen látható aszfaltba égett gumi nyomát hagyta maga mögött. A rendszámot nem láttam, de remélem a térfigyelő kamera megörökítette az esetet, amelynek felvételét ezúton kérném a rendőrség által visszanézni. Mellettem rettegő szülők telefonáltak gyermekeiknek, hogy várják meg őket a művelődési házban, ahol éppen vége felé közeledett egy iskolai gálaműsor.

Cegléd fideszes polgármestere, Takáts László a halálos baleset után sokszereplős egyeztetést hívott össze, ígértek több mindent, de nem szűnt meg a száguldozás. A rendőrségnek adott autó és az abból való esti traffipaxozás miatti műszakpótlékra juttatott 10 millió forint hatástalannak tűnik. Érthetetlennek nevezik helyiek, hogy miért nem helyezett ki a száguldozás helyszínére fix traffipaxot a rendőrség. De az önkormányzati egyeztetéseken előjött ötletekből, a fekvőrendőrök telepítéséből vagy más, forgalomlassító eszközök megvalósításából sem lett eddig semmi.

A helyiek aggálya jogosnak tűnik abból a szempontból is, hogy a mostani eset szemtanúi megemlítették, este láttak azon az utcán egy traffipaxszal felszerelt rendőrautót, de könnyű volt kiszúrni, és az autósok egymásnak is jeleztek, hogy mérnek. Ezért egy idő után elment onnan a rendőrautó, és nem volt ott akkor, amikor a két gyorshajtó versenyezve egymással több ott tartózkodóra a szívbajt hozta. Szemtanúk úgy emlékeznek, a száguldozás után 20-30 perc is eltelhetett, mire újra megjelent ott egy rendőrautó.

A Kossuth Ferenc utcán 2*2 közterületi kamera is van, azok, ha működtek, fel kellett hogy vegyék a száguldozást. A körforgalom környékén további 2*2 közterületi kamera van, azoknak is rögzíteniük kellett a gumiégetést.

Hiába kérdeztük mindeddig a városvezetést és a rendőrséget, hogy az elmúlt másfél évben hányszor osztotta meg önmagától a városvezetés a környékbeli kamerák felvételét a rendőrséggel, hányszor kezdeményezte az önkormányzat, hogy a száguldozókat emelje ki a rendőrség a forgalomból, a rendőrség hány alkalommal kért felvételeket a városvezetéstől, közterület-felügyelőktől, lapunk másfél héttel ezelőtt elküldött kérdéseire nem érkezett válasz.

Ceglédi tragédia: éveken át 8 kamera vette a száguldozókat, mégsem történt semmi
A rendőrség nem árulja el, hányszor kértek vagy kaptak kamerafelvételeket.

Kiemelt kép: A halálos gázolás Cegléden 2019 húsvét előestéjén. A baleset helyszínén az elhunyt lány fotója. Fotó: Zsótér Indi Dániel/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik