Belföld

Lex emberség – átírná a törvényt Szél Bernadett

Nem tartja normálisnak azt, ami a tranzitzónában történik.

Szél Bernadett több törvényt is módosítana azért, hogy a magyar menedékügyi eljárás emberségesebbé váljon, megszűnjön a legsérülékenyebb menedékkérők fogsága, a fogvatartottak éheztetése a tranzitzónákban.

Három napig nem adtak enni egy cukorbeteg házaspárnak a tranzitzónában
A strasbourgi bíróságnak kellett felszólítani erre a hatóságokat.

A független képviselő ezért átírná a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, a menedékjogról, illetve a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt. Indoklásában emlékeztetett rá, legutóbb az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelezte, a demokrácia és jogállamiság helyzetének romlásával a „védelmét kérők is egyre súlyosabb jogsértéseket szenvednek el” Magyarországon.

Szél Bernadett több tekintélyes nemzetközi szervezetre hivatkozva azt írta, a menedékkérőket sokszor embertelen körülmények közt tartják fogva, 2018 augusztusa óta 14 esetben éheztettek a  embereket a tranzitzónában.

A Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Hivatal mindig a hatályos szabályozással magyarázták a történteket.

Ezek a jogsértések rendszerszintű hiányosságokból fakadnak, amelyekre csak a jogszabályok átfogó, a nemzetközi emberi jogi normáknak és az uniós jognak megfelelő módosítása lehet a megoldás.

Szél Bernadett szerint a legsúlyosabb jogsértések orvoslása nem várathat, ezért összhangban egy korábbi javaslatával felkarolta a Magyar Helsinki Bizottság által kidolgozott javaslatokat, amelyeket a civil jogvédők minden képviselőnek felajánlottak, akit felháborít, ami a tranzitzónában történik gyerekekkel, betegekkel, kínzásáldozatokkal és családokkal. Azt írták, „nem természeti adottság az embertelenség a déli határon, minden képviselőnek, aki komolyan veszi az Alaptörvényre tett esküjét, kötelessége változtatni rajta”.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik