Belföld

Szél szerint jogsértő a zánkai iskolabezárás

Ha igen, akkor az ombudsman szerint valójában Palkovics tárcája hibázott.

Mint korábban megírtuk, megújul a zánkai Erzsébet-tábor, június 30-án bezár a területén működő Egry József Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A független Szél Bernadett az ombudsmantól kért választ arra, szerinte törvényes-e fenntartó döntése, mert ő úgy látja: nagyon nem.

A politikus felidézte, hogy március 13-án, olyan rendkívüli szülői értekezletet tartottak, amelyre a rendőrség és a területet védő Valton Security őrei is kivonultak, amit ezért

a szülők félelemkeltőnek tartottak.

A fenntartó és a zánkai terület tulajdonosa az 1996-os alapítás óta többször változott – emlékeztetett a politikus. Az iskola vezetése a fenntartótól csak szóbeli tájékoztatást kapott, egyedül a tábort üzemeltető Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Szolgáltató Kft. küldte el az iskola kiürítésére vonatkozó tervet.

Ősztől Zánka helyett Zirc

Április 12-én a fenntartó Pápai Szakképzési Centrum honlapján tudatta, minden lehetőséget mérlegelve úgy döntött, az iskola tanulóit, dolgozóit zirci tagintézményébe, kollégiumába költözteti át.

Mindazon tanulók, illetve pedagógusok, akik ezt a váltást vállalják, a 2019/2020-as tanévben tanulmányaikat, illetve munkájukat már ott fogják folytatni.

Azoknak a diákoknak, akik másként döntenek, segítenek találni iskolát.

Szél Bernadett szerint a fenntartó megsértette a  jogszabályi előírásokat az átszervezésnél. 

A képviselő hosszan érvel álláspontja mellett. A lényeg, hogy a döntés előtt ki kellett volna kérni az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülői szervezet, a diákönkormányzat és a megyei gazdasági kamara véleményét.

A köznevelési törvényben előírt egyeztetési kötelezettség elmulasztásával, az utólagos tájékoztatással sérült a jogbiztonság, a tisztességes eljárás követelménye, ezért egyebek mellett arra is választ várt, hogy az alapvető jogok biztosa indít-e hivatalból eljárást.

Régi gond az egyeztetés elmaradása

Székely László válaszában emlékeztetett rá, hogy az alapvető jogok biztosaként, kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére, de a konkrét ügyben – vizsgálat lefolytatása, illetve jelentés kiadása nélkül – nincs jogi lehetősége megítélni, történt-e jogsértés.

Mint írta, az iskolák megszüntetésével, átszervezésével, átalakításával kapcsolatos alapjogi-jogállami problémák nem újak. Több ilyen ügyet vizsgált már. Kettőét ki is emelte (a budapesti volt Neptun Iskola, a kaposvári volt Toldi Iskola), emlékeztetve rá, hogy mindkét iskolában megsértette a fenntartó az egyeztetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket.

Az ombudsman felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben a döntést  a sérelmet szenvedett fél és az, akinek a megtámadáshoz törvényes érdeke fűződik, közigazgatási perben megtámadhatja.

Székely válaszának érdekessége, hogy külön felhívja a figyelmet,

a zánkai iskola fenntartója nem a szakképzési centrum, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium, így szerinte valójában Palkovics László tárcája tud hiteles tájékoztatást adni az iskola jövőjéről. Amennyiben a végleges döntés után személyében érintett panaszos fordul hozzá, akkor az ombudsman nem zárja ki a vizsgálat elindítását, ha lapjogi visszásság feltárása esetén pedig álláspontomat jelentésemben foglalom össze.

Megszűnik a zánkai tábor területén 28 éve működő iskola
Azt egyelőre nem tudni, mi lesz az iskolában tanuló 130-140 gyerek sorsa.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik