Belföld

Összefogtak a helyiek, népszavazást kell kiírni a kikötőépítésről

133 férőhelyes kikötőt szeretne építeni az önkormányzat Révfülöpön, de egy civil kezdeményezés útját állhatja a terveknek. Tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy az önkormányzat olyan kikötő megépítésére kapott engedélyt, amelyikből télre sem kell kivenni a hajókat, folyamatos vízforgatással akadályoznák meg, hogy befagyjon a víz.

Kásler Miklós is ellenezte, mégis megépülhet a révfülöpi kikötő
Az önkormányzat olyan kikötő megépítésére kapott engedélyt, amelyikből télre sem kell kivenni a hajókat, vízforgatással akadályoznák meg, hogy befagyjon a Balaton. A helyiek szerint a tó egyik legszebb partját készülnek tönkretenni, a polgármester szerint fejlesztenek.

A helyiek viszont nem törődtek bele abba, hogy a Balaton egyik legszebb részén kikötő lesz, aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy maguk dönthessenek lakóhelyük sorsáról. Kondor Géza független polgármester a saját eszközeivel szállt harcba az aláírásgyűjtőkkel: előterjesztésére a képviselő-testület módosította a helyi rendeletet, 10-ről 25 százalékra emelte a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választók arányát. (Egyedül Miklós Tamás képviselő nem támogatta a módosítást.) Ez azt jelentette, hogy az 1158 választópolgár közül legalább 290 aláírása kellett ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni.

A polgármester igyekezete ellenére is összejött a megfelelő számú aláírás, így az önkormányzatnak népszavazást kell kiírnia a kikötő megépítéséről.

A kérdés így szól:

Pedig Kondor Géza februárban még egy kifogást is benyújtott a helyi választási bizottsághoz, megpróbálta elérni, hogy megsemmisítsenek aláírásokat. Arra hivatkozott, hogy egy helyi általános iskolában is aláírásokat gyűjtöttek, ezt pedig törvény tiltja. A polgármester által benyújtott kifogást viszont a választási bizottság többek között bizonyíték hiányában elutasította.

Egy érvényes népszavazás eredménye mindössze egy évig köti az önkormányzati képviselő-testületet (a népszavazás napjától, vagy ha rendeletet kell alkotnia, a rendeletalkotás napjától). Ezután a képviselő-testület felülírhatja a népszavazás következményeit új határozattal, rendelettel, vagyis még ha elérik is céljukat az aláírásgyűjtők, amennyiben az önkormányzat nagyon kitartó, megvalósíthatja a milliárdos beruházást. Más kérdés, hogy megteszi-e, ha a népszavazáson nagy többség fejezi ki akaratát a kikötőépítéssel szemben.

A népszavazás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a szavazásra jogosult 1158 révfülöpi több mint fele érvényesen szavaz, és az érvényesen szavazók több mint fele azonosan voksol.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik