Belföld

2 és fél millióan állnak Orbán mögött

Változatlan erőviszonyok mellett kezdődött meg az EP-kampány.

Az IDEA Intézet friss, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül 31, a biztos szavazóknál 48 százalék.

A Jobbik tábora a teljes népesség körében szintén változatlan, a biztos szavazóknál viszont csökkent (-3 százalékpont).

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága hónapok óta változatlan, az LMP és a Momentum Mozgalom szavazótábora a teljes népesség körében 1–1 százalékponttal nőtt  február végéhez képest.

A Párbeszéd támogatottsága 1 százalékponttal csökkent a teljes népesség körében, de változatlan a biztos szavazók között.

A Fidesz–KDNP esetében a teljes népesség körében ez nagyjából két és félmillió választót jelent. Az MSZP 550 ezer – 600 ezer, a DK 450 ezer – 500 ezer, a Momentum Mozgalom bő 300 ezer, az LMP mintegy 250 ezer, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 150 000, a Párbeszéd 80 ezer – 100 ezer hívére számíthat.  

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya nőtt, ezúttal a teljes népesség 35 százaléka nyilatkozott így

EP-választás: ezek a pártok szerezhetnek mandátumot

A biztos szavazóknál a Fidesz–KDNP februárban 47 százalékon állt, márciusban 1 százalékponttal nőtt a támogatottsága (48%). A Jobbikra az előző havi 17 százalék után március végén 14 százalék szavazna. Már hónapok óta 10 százalékos az MSZP és 9 százalékos a DK támogatottsága. A Momentum 6 százalékra számíthat.

Az IDEA Intézet szerint ezeknek a pártoknak nagy eséllyel lehet mandátuma az EP-választásokon. Jóval bizonytalanabb az LMP helyzete, amelynek listájára a biztos szavazók 4 százaléka szavazna. A Párbeszéd 2, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékon áll a biztos szavazóknál.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik