Belföld

Ügyvédeit is lehúzta a csengeri örökösnő, volt megyei rendőrkapitány védi tovább

Már nem Helmeczy László védi a csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gábornét – tudta meg a 24.hu. Az asszony új ügyvédje Hajzer László, aki korábban ügyészként, majd Szabolcs Szatmár Bereg megyei rendőrfőkapitányként dolgozott. Hajzer a nyugdíjaztatása után a Fidesz-KDNP nyíregyházi önkormányzati frakcióvezető-helyettese volt, jelenleg ügyvédként dolgozik.

A volt megyei rendőrkapitány megerősítette, hogy ő Sz. Gáborné új ügyvédje. De ügyfelével úgy állapodott meg, hogy nem nyilatkozik, és ehhez tartotta is magát. Helmeczy László azonban elmondta, mi vezetett a szakításhoz.

Állandóan reklamált, hogy nem tudom elintézni, hogy szabadlábra helyezzék vagy óvadék ellenében kijöhessen. Aztán egy a Fidesztől nem túl távoli kolléga anélkül, hogy tájékoztatott volna, megkereste egy közvetítőn keresztül az ügyfelemet. Ezek után mondtam Sz. Gábornénak, ha azt akarja, hogy ő képviselje tovább, akkor csatoljanak be egy meghatalmazást. Ez meg is történt. Ha védőként azt nem tudja elérni az ember, hogy legalább tanúként kihallgassák Kósa Lajost, akkor nincs értelme tovább erőlködni, úgyhogy visszaadtam az ügyet

– mondta Helmeczy.

A választási kampányban ismertté vált csengeri asszonyt tavaly szeptember elején hozták haza Svájcból, még aznap őrizetbe vették. A három és fél órás vallomásában azt állította, hogy nem csapott be senkit, és létezik az általa emlegetett 1300 milliárdos hagyaték. 368 millió forintnyi csalással gyanúsították meg. Sz. Gáborné elismerte, hogy különböző vállalkozóktól és magánszemélyektől több százmilliót kapott. Azt azonban továbbra is tagadja, hogy bárkit is szándékosan be akart csapni. Elmondása szerint arra kellett neki a pénz, hogy hozzájusson a mesés hagyatékhoz, és fedezze a külföldi és a hazai ügyvédek költségeit és kiadásait.

Fotó: Sopronyi Gyula / 24.hu

Mostanra kiderült, hogy Sz. Gáborné nemcsak a kölcsönöket nem fizette vissza, de az ügyvédeinek sem fizetett. Erről így beszélt Helmeczy:

Egy fillért sem fizetett még nekem. De a külföldi magyar ügyvédjének is több ezer svájci frankkal tartozik. Akkor fogom kiadni a papírjait, ha kifizeti a költségeimet. Voltam kint Svájcban, többször leutaztam hozzá vidékre is. Csak az utazások több százezer forintba kerültek.

Megkérdeztük Helmeczyt, helytálló-e az értesülésünk, hogy az elmeorvosi szakértői vélemény szerint Sz. Gáborné beszámítható. Azt mondta, nem látta a szakértői véleményt, de kizártnak tartja, hogy egykori ügyfele ne lenne beszámítható. Helmeczy az utódjáról azt mondta:

Nyilvánvalóan azért küldték, hogy én ne jussak információhoz. Ezekre az ügyekre ugyanis nem büszke a kormányzat. Kósa miatt adhattak ugyanis kölcsönöket neki, akár még annál is többet, mint amit a rendőrség eddig tud. Együtt mulatoztak Kósával, együtt ünnepeltek a névnapokat és a születésnapokat. Ebből mit lát valaki? Azt, hogy ez egy fontos ember.

Megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget, hogy hol tart a nyomozás, és megtudjuk, nőtt-e a károsultak száma, és mekkora vagyont sikerült a gyanúsítottól lefoglalniuk, de a folyamatban lévő nyomozásról nem árultak el részleteket.

Csengeri örökösnő: Kósa Lajos csalónak nevezett, pedig barátok voltunk
"Az ügyemben az elérhető okiratok ismerete mellett az egyébként közgazdász végzettségű Kósa Lajos is eljárt kül- és belföldön, mert őt is meggyőzték az örökségről rendelkezésre álló dokumentumok."

Ajánlott videó

Olvasói sztorik