Belföld

Lesöpörte a kamara az egészségügy megújításáért küzdő orvoscsoportot

A MOK egyelőre elutasította, hogy az Újratervezés nevű szerveződés a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább – tudta meg a 24.hu.

Tavaly ősszel 50 taggal alakult meg az Újratervezés nevű orvoscsoport, ami a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) kezdené az egészségügy átalakítását. Az időközben 220 tagúra bővült szerveződés nemrég programot hirdetett, amiben többek között másfél milliós szakorvosi fizetés, intézkedési javaslat a hálapénz megszüntetésére és online értékelési felület szerepel. A programot már 600 orvos támogatja.

A csoport októberben nyújtotta be elfogadásra ügyrendjét a MOK-hoz, mert azt szerették volna, hogy az Újratervezés hivatalos formában, a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább, ám ezt a kamara Területi Szervezetek Tanácsa februárban elutasította. A döntésről márciusban kaptak levelet, amiben formai okokra hivatkoznak, és azt írják, az Újratervezésnek a tanács által elfogadott módon, a megalakulásukra és képviselőik megválasztására vonatkozó hiteles dokumentumokkal együtt kell újra benyújtania az ügyrendjét.

Rendkívül sajnálatos, hogy az orvosi kamara vezetősége elutasítja több száz tagjának aktív közreműködését az orvosok, az egészségügy helyzetének javításában, a hálapénz megszüntetésének elérésében, a betegbiztonság megteremtésében – reagáltak az elutasító döntésére az Újratervezés alapítói.

Lénárd Rita, a csoport egyik alapítója és szóvivője azt mondta a 24.hu-nak, azért lenne fontos, hogy a kamarán belül, hivatalosan működhessenek, hogy elérjék a kötelező kamarai tagsággal bíró több mint 40 ezer orvost, és megismertethessék velük a programjukat.

„Jogunk van ahhoz, hogy a kamara teret adjon nekünk” – fogalmazott a belgyógyász, aki hozzátette: egyelőre hivatalos úton nem tudják így elérni az orvosokat, de alternatív csatornákon folyamatosan próbálnak minél több kollégával kommunikálni.

A teljes homályban mozgunk, de mozogni fogunk.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem szándékuk egy alternatív kamara létrehozása, hanem a jelenlegit akarják hatékonyabbá és erősebbé tenni, mert szerintük az összes Magyarországon praktizáló orvost összefogó MOK nem él azzal a lehetőséggel, ami a kezében van.

Az mondják, újra benyújtják az ügyrendjüket a Területi Szervezetek Tanácsának, az azonban egyelőre számukra sem világos, mi az az A, B és C típusú ügyrendi formátum, amit figyelembe kell venniük, merthogy a kamara alapszabálya semmilyen formai előírást nem említ az ügyrendre vonatkozóan. Amikor ősszel benyújtották a sajátjukat, korábbi ügyrendeket tanulmányoztak, a Járóbeteg Szakellátási Csoportét, illetve a Háziorvosi Szekció ügyrendjét vették alapul.

Nagy a mozgás

Az Éger István vezette orvosi kamarában azért is nagy az utóbbi időben a mozgolódás, mert áprilisban tisztújító, ősszel pedig elnökválasztást tartanak. Lénárd Ritáék szerint ennek a választásnak az eredménye komoly hatással lesz Magyarország egészségügyére a következő öt évben.

Éger István korábban a 24.hu-nak adott interjúban reagált az Újratervezés csoport tevékenységére. Az elnök szerint téves paradigma, hogy az egészségügy megújításához meg kell újítani a kamarát is. Úgy vélte, az Újratervezés csoport egészségügy problémáinak feltérképezésével kapcsolatos állításai igazak, „de a kamarával bármit tehetnek, attól az egészségügy nem fog megjavulni. A kamarának jelenleg van egy jól bevált és stabilan működő rendszere”, és a kamara szerinte stabilabb, mint valaha.

Megkérdeztük Éger Istvánt, mi a véleménye arról, hogy visszautasították az Újratervezés csoport kérelmét. Titkárságvezetője annyit írt lapunknak, hogy a MOK elnöke folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik.

Kiemelt kép: MTI / Vajda János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik