Belföld

Orvosokból álló mozgalom indult az egészségügy megújításáért

A Magyar Orvosi Kamarával kezdené az egészségügy átalakítását egy most alakult orvoscsoport. Felhívásukban azt írják, az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát.

Újratervezés néven jött létre az az orvosokat tömörítő csoport, aminek célja az egészségügy jobbá tétele az orvostársadalom és a betegek számára. A munkacsoport a 3200 tagot számláló 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból alakult, és jelenleg 51 aktív orvos alkotja.

Felhívásukban azt írják,

kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná ez eredményes, betegbiz­tonságot garantáló gyógyítást, és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket.

A legégetőbb problémák közé sorolják, hogy az egészségügy rendre hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, és az orvosi hivatás társadalmi rangja is leértékelődik.

Kemény szavakkal illetik a hazai egészségügyi viszonyokat:

Az orvostársadalom csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – részben a magánegészségügy gyors növekedése miatt – az egészségügy intézményrendszerének szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul.

Szerintük az orvosok az elmúlt években nem éltek megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeikkel, ezért most „az orvos­társadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, és élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező orvosi kamarára van szükség.”

Lénárd Rita, a csoport egyik szóvivője a 24.hu-nak elmondta, akciójukkal fel akarják rázni a Magyarországon praktizáló orvosokat, akik kötelezően a Magyar Orvosi Kamara tagjai. A Újratervezés csoport tavaszra, a kamarai küldöttválasztásra állítja össze programját. Olyan küldötteket szeretnének maguk mögé állítani, akik készek tenni a változásért.

A tömörülés kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy munkacsoportként közösen dolgozzunk a programon, a kivitelezésen és a szervezésen. A program alapját az 1001 orvos a hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai által felvetett problémák és megoldási javaslatok adják – magyarázza a maga is praktizáló orvos.

A belgyógyász-főorvos kiemelte, össztársadalmi érdek az egészségügy rendbetétele, amit az orvosi kamaránál kell kezdeni: meg kell változtatni a szervezetet ahhoz, hogy az orvosok és a betegek számára is biztonságos legyen az egészségügyi ellátás. Az orvosok és a betegek érdeke egybecseng, ezen szemlélet mentén szeretnénk működni – tette hozzá.

 Nem lehet tovább ezt hagyni, mert borotvaélen táncolunk

– jellemezte Lénárd Rita a jelenlegi helyzetet. Nemcsak orvoskollégáikat akarják felrázni az apátiából, hanem a lakosokat is meg akarják győzni arról, hogy lehet tenni a változásért.

Az Újratervezés orvoscsoport céljai:

Szerethető, értünk dolgozó, eredményes kamara

A tagokért működő, a tisztességes gyógyítás feltételeiért bátran kiálló, a tagokat szolgáló kamara, e-alapú részvételi demokráciával. A megújulás technikai alapja az e-MOK, megújult, interaktív, a tagok által használt és alakított portállal, amelynek van a betegek felé kommunikáló felülete is. A tagdíj és a nyújtott szolgáltatások arányosságának megteremtése.

Méltóság

A méltóságot megőrző, kulturált és emberséges ellátás a betegeknek, közmegbecsülést és szakmai elismerést biztosító életút az orvosoknak.Olyan egészségügyet akarunk, amelyben méltó módon lehet gyógyulni és gyógyítani.

Biztonság

A betegek biztonságát és az orvosok jogi – szakmai védelmét is garantáló,betegellátás. Az egészség feltételeinek biztosítása az egészségügy dolgozói számára is, ideértve a munkaidő korrekt és betartott szabályozását. Átlátható, ésszerű és teljesíthető szakmai szabályokat, valamint a szakmai minimumfeltételek biztosítását!

Tisztaság

Hálapénz-mentes, transzparens gyógyulás a betegeknek; tiszta jövedelem, a társadalmi hasznosságunknak megfelelő egzisztenciális biztonság az orvosoknak. Modern európai etikai normák és konzekvensen és transzparensen alkalmazott szankciók.

Szakmaiság

Egységes és könnyen átlátható szakmai szabályrendszeren nyugvó betegellátás.A szakmai társaságok határozottabb részvétele az egészségügyi törvényalkotásban, szakmai irányelvek meghatározásában és a szakmai ellenőrzésekben. A szakmai önigazgatáshoz szükséges jogosultságok visszaszerzése (a Szakmai Kollégiumok kamarai működtetése).

Korszerű, e- health alapú működés

Korszerű, gyógyításban, a továbbképzésben és a betegtájékoztatásban az infó-kommunikációs technológiákat széleskörűen alkalmazó egészségügy, felhasználóbarát, az ellátók munkáját, a betegek tájékoztatását könnyítő alkalmazások.

Kiemelt kép: Egészségügyi szakdolgozók tüntetése a Parlamentnél, 2018. máricus 24-én.  Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik