Belföld

A Fidesz EP-képviselője szerint Semjén olyanokkal közösködött, akikre „a korrupció sötét árnya vetül”

Sajnálatát fejezte ki  az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában Tőkés László európai parlamenti képviselő – akit 2010-ben a Fidesz jelölt az EP-alelnöki posztjára – amiatt, hogy az RMDSZ március 15-i központi ünnepségére meghívott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerinte „pártos és minimalista kampánycélokat” szolgált Nagyváradon.

Tőkés László egyfelől köszönetet mondott Semjén Zsoltnak azért, hogy „megtisztelő látogatásával” örömet okozott a nagyváradi és bihari magyarságnak. A látogatás aktuálpolitikai vonatkozásairól szólva azonban rosszallotta, hogy a miniszterelnök-helyettes a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kampányrendezvényén vett részt.

A Tusványoson rendre Orbán Viktor előtt beszélő püspök úgy vélte: az erős erdélyi képviselethez – miként 2009-ben – nemzeti összefogásra lenne szükség Erdélyben, „ezt azonban a pártérdeket a nemzeti érdek fölé helyező RMDSZ mindezidáig visszautasította”.

Azt is sérelmezte, hogy a szövetség csak két képviselő bejuttatását célozza meg, eleve lemondva a nemzeti, polgári pártok követőinek szavazatáról, és az ezekkel megszerezhető harmadik mandátumról.

Sajnálatos, hogy a Miniszterelnök-helyettes urat egy ilyen pártos és minimalista közreműködésre kérték fel

– írta Tőkés László, aki azt is sérelmezte, hogy Semjén Zsolt olyan RMDSZ-es politikusokkal együtt lépett fel, akikre „a korrupció sötét árnya vetül”.

Felidézte, hogy Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke több más bihari RMDSZ-es politikussal együtt szerepet játszott az Ady-központ felépítésére szánt „magyar állami támogatás eltérítésében, majd elvesztegetésében”. Tőkés László ismételten javasolta az Ady-központ ügyében eljárt bihari RMDSZ-szervezet és a vezető politikusai által ellenőrzött Mecénás Alapítvány elszámoltatását.

Tőkés László az 1989-ben megalakult RMDSZ tiszteletbeli elnökének választották a romániai rendszerváltást követően. Később eltávolodott a párttól, de 2009-ben még az RMDSZ volt az egyik jelölőszervezet, amely az EP-be juttatta őt. 2014-ben már a Fidesz listájáról jutott be, amin a harmadik helyet kapta. 2019-ben azonban már nem került fel a kormánypárt EP-listájára.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik