Belföld

A Hír Tv-től a Mediaworksig bejárták a Fidesz-médiákat a tüntetők

Hétfőn este ismételten tüntettek a rabszolgatörvény ellen az MTVA-székház előtt. A tömeg a beszédek után a momentumosok vezetésével propagandaturnéra indult, és felkeresték a Fidesz-médiák székházait. A közmédia épületénél raklapokat gyújtogattak, de fizikai atrocitás nem történt.

Előzmények

  • Vasárnap este több ellenzéki képviselő is az MTVA székházában töltötte az éjszakát, ahol azt szerették volna elérni, hogy a közmédiában adják le a rabszolgatörvény elleni tüntetők követeléseit.
  • Hétfőn reggel Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt is kidobták az állami tévé épületéből. 
  • A nap folyamán több politikus ellen is fizikai erőszakot alkalmaztak a biztonsági emberek, Varju László DK-s politikust kórházba is kellett szállítani sérülései miatt.
  • Az MTVA vezérigazgatója birtokvédelmi eljárást kért, a III. kerületi jegyző pedig eleget is tett ennek, így hétfő délután rendőrök szólították fel távozásra a képviselőket. Ennek hátteréről ide kattintva olvashat.
  • És eljött az este, amikorra újabb tüntetést szervezett a teljes parlamenti ellenzék (a Mi Hazánk kivételével), valamint a Momentum Mozgalom az állami média Kunigunda utcai székháza elé.

„Szintet lépett az erőszak rendszere”

A demonstráció 18 órakor kezdődött a politikusok beszédeivel, de ekkor még csak szállingóztak a helyszínre az emberek.

Hadházy Ákos arról beszélt, a hatalom lelkébe tapostak, ami a hatalomnak nagyon fáj, és nagyon félnek. Szerinte lejárató gépezetet működtetnek, amely elhallgattatja és bünteti a rendszer kritikusait, amikor rágalmazzák őket az emberek előtt. Az MTVA-t a hatalom legfontosabb bástyájának nevezte.

A BBC címlapján a földre tepert Hadházy Ákos
A brit közmédia is kiemelt helyen számol be az MTVA székházánál történtekről.

Őt a felszólalások sorában Tóth Bertalan MSZP-elnök követte, aki ellenzéki együttműködés kialakulásáról beszélt. A harmadik kétharmad után nekik is dilemmát jelentett, hogy mit tudnak tenni, mi a szerepük ebben a parlamentben. Ahogy sok ember apátiába süllyedt, ők is érezték, hogy ez így nem mehet tovább, leszavazzák, megalázzák őket, nem foglalkoznak velük. Ezért döntöttek úgy, hogy erőszak nélkül, de átlépik azokat a szabályokat, amiket az egyeduralkodó Fidesz egyetlen pártként hozott.

Székely Sándor kijelentette, nem fogják hagyni, hogy azt csinálnak az emberekkel, amit akarnak, Szabó Timea úgy fogalmazott, ha kell, hetekig az MTVA-nál lesznek, ha nem olvassák be a követeléseket, Szél Bernadett pedig azt hangsúlyozta, szintet lépett az erőszak rendszere, nem szabad úgy csinálni, mintha vasárnap nem változott volna valami meg.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Egy óra elteltével már több mint ezer ember gyűlt össze a köztévé előtt. Fekete-Győr András a tömegnek elmondta, a rendszer bebizonyította, hogy nem képes tárgyalni, kompromisszumot kötni, ezért Orbán Viktor csak az erő nyelvéből ért. Amit a tüntetők az elmúlt egy hétben mutattak, az nyolc év után végre erő volt.

A tüntetők közben skandálásba kezdtek, többször felhangzott a „Mocskos Fidesz”, az „Összefogást”, és a „Bajszos szar” rigmus is.

A rendezvény hivatalos része 19 óra után nem sokkal véget is ért, de előtte azt kérték a résztvevőktől, hogy mindenki emelje fel világító telefonját, hogy Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója is lássa a sötét szobájából, mennyien vannak.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A képviselők kijöttek, a tüntetők megindultak

Megjelent az eseményen Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is, aki azért érezte fontosnak, hogy elmenjen a tüntetésre, mert nem csak budapesti problémáról van szó, szeretné, ha éreznék az emberek, hogy a vidékiek is velük vannak.

Ahhoz képest, hogy milyen sokan elmentek, rengetegen érkeztek, és a polgármestert már közel kétezren hallgatták. Ekkor gyulladtak meg az első füstbombák, a rendőrök felhúzták a sisakokat, a tüntetők közül pedig páran a könnygáz ellen bevethető maszkot.

Hétfőn is ezrek tüntettek az MTVA-székháznál - fotók
Vasárnap után hétfőn is több ezren demonstráltak a rabszolgatörvény ellen a közmédia épületénél.

Mire Márki-Zay a beszéde végéhez ért, az összes képviselő elhagyta az MTVA épületét, mert úgy látták, nem volt már értelme tovább ott lenni. Ők egymás után szóltak néhány lelkesítő mondatot a tömeghez.

Ezután a momentumosok vezetésével több százan propagandaturnéra indultak a Fidesz-médiákhoz, de viszonylag sokan maradtak a székháznál is. A tüntetők a Hír TV-ben akarták beolvastatni ötpontos petíciójukat, amit az MTVA elutasított, de itt sem jártak sikerrel.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Azt skandálták,

Kálmán Olgát adásba, Orbánt meg a Dunába.

De ha már nem olvasták be adásban a követeléseiket, felolvasták azokat a Hír TV épülete előtt.

Ezután útba ejtették a Ripostot, a Flórián térnél pedig a Figyelő szerkesztőségébe botlottak, ahol a „ki nem ugrál, Schmidt Mária, hej-hej” dallam csendült fel. Így jutottak el a Mediaworkshöz, ahol meglehetősen nagy volt a rendőri készültség.

23 óra körül a Momentum visszaindult az MTVA székházhoz, de alig pár százan tartottak velük.

A közmédia épületénél pár tucatnyian kétszer is felgyújtottak egy halom raklapot, amit értelemszerűen kétszer is el kellett oltani, de a rendőrökkel nem történt atrocitás. Miután a momentumosok visszaértek a helyszínre, a tüntetőkön eluralkodott a tanácstalanság és szépen lassan mindenki hazament.

Az MSZP elnökségi tagja felolvasta a tüntetők követeléseit az Echo Tv-n
Bárány Balázs rögtön az első kérdésre válaszolva elmondta az öt pontot.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik