Belföld

Börtönnel fenyegették az ellenzéki képviselőket a köztévé épületében, ott maradnak éjszakára

Az egész nap eseményeit, köztük a köztévé előtt zajló történéseket itt követhetik.

Jó pár ellenzéki politikust beengedtek a köztévé Kunigunda utcai épületébe: a független (egykori LMP-s) Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, a DK-s Vadai Ágnest és Varju Lászlót, a liberális Bősz Anettet, az MSZP-s Kunhalmi Ágnest és a jobbikos Kepli Lajost.

Szél Bernadett közvetítette az eseményeket, 40 ezren követték a Facebookon, mintha ő lenne a közmédia:

A politikusok arra hivatkoztak, hogy országgyűlési képviselőként tájékoztatást kaphatnak bármely közintézményben, és – bár nem látszik rajta – az MTVA is annak számít. Azonban mindössze a biztonsági főnökig jutottak, aki azt közölte velük: egy vezetőtől – akit nem nevezett meg – azt az utasítást kapta, hogy nem beszélhetnek a szerkesztőkkel, ha pedig tájékoztatást szeretnének, azt írásban kérjék.

Ezt a képviselők visszautasították, mondván, nincs olyan megkötés az országgyűlési törvényben, hogy csak írásban kérhetnek tájékoztatást bárkitől. Kaptak egy papírt is a biztonsági főnöktől, amit fenyegetésként értékelték, abban ugyanis az állt, hogy ha az elhangzottak ellenére gátolják a köztévé működését, az közérdekű üzem megzavarásának minősül, és több év börtönnel büntethető. Vadai egyébként le is írta, hogy mit szeretnének, de ezt a papírt nem vették át tőle.

Mivel az álláspontok nem közeledtek, a politikusok végül kimentek a nekik kijelölt teremből a folyosóra. Szél és Hadházy azt hangsúlyozták: nem mennek el, amíg nem olvashatták be a követeléseiket, sőt elhangzott: félő, hogy ha az ő követeléseik nem teljesülnek, a kint tüntetők is be akarnak majd jönni.

2006-ban is azzal kezdődött a székházostrom, hogy a tüntetők nem olvashatták be a követeléseiket az MTV-ben, ezért többen megkérdezték a biztonsági főnököt: vállalja-e ő vagy a főnökei a felelősséget arra az esetre, ha most hasonló történik?

Nem áll módomban önöknek abban segíteni, hogy egy szerkesztővel beszéljenek, és beolvassák a követeléseiket

– mondta ismét a biztonsági főnök, aki ezúttal azt is hangsúlyozza, hogy az ellenzéki politikusok megsértették az épület biztonsági rendjét, ezért távozásra szólította fel őket. Szél Bernadett rákérdezett, hogy milyen szabályt sértettek meg, és megnézhetnék-e a szabályzatot, de nem kapott választ.

A képviselők visszavonultak tanácskozni, hogy mitévők legyenek, erre az időre az élő közvetítést is lekapcsolták, nemrég viszont újraindult:

Az öt követelés, amit szeretne beolvasni az ellenzék:

  • a rabszolgatörvény eltörlése,
  • a rendőri túlóra megszüntetése,
  • független bíróságok, a közigazgatási bíróságok ne jöjjenek létre,
  • csatlakozás az európai ügyészséghez,
  • független közmédia.

Megpróbálták felhívni Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, ő azonban nem vette fel a telefont.

Szél a többi ellenzéki képviselőt is arra szólítja fel, menjenek a közmédia épületébe. Továbbra is azt a megoldást keresik, kissé tanácstalanul, hogy mit tehetnek anélkül, hogy a tüntetés erőszakba fordulna.

Néhány képviselő kiment, hogy tájékoztassa és kicsit talán meg is nyugtassa a demonstrálókat, Kunhalmi és Kepli bent maradt. Hadházy azt mondta a demonstrálóknak: nem a rendőrök az ellenfelek, hanem például azok, akik lejárató cikkeket, híradásokat készítenek.

Akiben van kitartás, tartson ki, hívjanak másokat is, akinek haza kell menni, menjen haza

– mondta Hadházy Ákos a tüntetőknek, jelezve, hogy ő és a többi képviselő visszamegy az épületbe, és nem mennek haza, amíg nem olvassák be a követeléseiket.

Majd közölte, hogy „mivel az MTVA nem hagyott más lehetőséget”, ők bent maradnak az épületben, hétfőre pedig újabb tüntetést hirdetnek:

Újabb ellenzéki képviselők is érkeztek, és az biztos, hogy közülük többen bent éjszakáznak a Kunigunda utcai épületben. Azt mondják: ha ez idő alatt sem kapnak lehetőséget arra, hogy kamerába mondják a követeléseiket, és a felvételt nem adja le a közmédia, akkor reggel be fognak menni a stúdióba.

Éjfél körül egy stábot – amely feltehetően „a székházfoglalást” volt hivatott dokumentálni – végül csak találtak a folyosón, Hadházy fel is olvasta követeléseiket a kamerába, de ez még nem garancia arra, hogy valaha adásba is kerül. A stáb egyik tagját ugyan megkérték a képviselők, hogy nevezze meg az ügyeletes szerkesztőt, aki döntést hozhat erről, de ő nem adta meg a nevét, csak azt mondta: válaszolni fog, tud már arról, hogy mit szeretnének a képviselők, de feltehetően felette is vannak döntéshozók.

A reggeli eseményeket itt követtük nyomon: Hadházyékat kihajították az MTVA épületéből.

Kiemelt kép: MSZP Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik