Belföld

Elmúlt a kampány, már nem teszi a szépet a kormány a nyugdíjasoknak

Idén először kaptak húsvétra Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok, a szokásos tízezer forintot. A gesztust az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, az Idősek Tanácsa alelnöke, Novák Katalin azzal indokolta,  hogy szeretnék, ha a nyugdíjasok is részesülhetnének a növekvő gazdasági eredményekből.

A húsvét és a tízezer forintos ajándékosztás éppen a parlamenti választás előttre esett, nem csoda, ha sokakban felmerült, hogy az akció a kampány része volt, magyarul kellettek a nyugdíjas szavazatok. De most fogadjuk el mégis az államtitkár érvelését.

Megvolt novemberben a nyugdíjprémium, amit a törvény alapján akkor járhat, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás egyenlegcélja is teljesül. Igaz, a kormány rendelkezése kiterjesztette a prémiumosok körét, így nemcsak a nyugdíjasok kaptak, hanem más járadékosok is, ahogyan már tavaly is. Ráadásul 18 ezer forintot, 6 ezer forinttal többet, mint az előző évben. De ha a novemberi friss GDP-adatokat nézzük, az alapján akár 10 ezer forinttal is több lehetett volna az idei prémium.

Arról nem hallani, hogy utólagos korrekcióra lenne szándék. Pedig a nyugdíjprémium kifejezetten a gazdaság eredményéről szól, meg arról, hogy abból a nyugdíjasok is részesedjenek.

Már két éve, hogy novemberben kaptak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok, és nyilván sokan vannak, akik úgy gondolták, 2016 és 2017 után idén és a következő években is számíthatnak a karácsony előtti zsebpénzre. A 24.hu már szeptemberben rákérdezett a Pénzügyminisztériumnál, lesz-e idén novemberben utalványosztás, de nem kaptunk választ. Mostanra kiderült, azért lehetett a nagy csönd, mert az eddig két alkalomból nem lesz hagyomány: idén biztosan nem csönget a postás az utalványokkal,

ahhoz már amúgy is el kellett volna indítani a kézbesítést.

Indoklás most is van, a napi.hu megkeresésére az Emmi azt válaszolta,

idén eddig a kormány két, közvetlen a nyugdíjasoknak szóló támogatásról döntött: Húsvétkor 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt fizettünk ki 29 milliárd forint értékben, most novemberben pedig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást fizettünk ki 41,3 milliárd forint értékben.

Ezzel érvelt Gulyás Gergely is a szerdai kormányinfón.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A szépséghiba csak annyi, hogy a nyugdíjprémium törvényben rögzített kötelezettség, az Erzsébet-utalvány viszont tényleg a kormány döntésén múlik. Visszatérve Novák Katalin húsvét előtti indoklására: a gazdaság az év többi részében is jól teljesített, nehéz elhinni, hogy nem fért volna bele még 29 milliárd forint. Ebből is látszik, amit korábban többször is írtunk: jó, hogy vannak ezek a juttatások, de nem lehet rájuk számítani, prémium sem lesz feltétlenül minden évben (idén sem jutott mindenkinek), és ezek szerint novemberi Erzsébet-utalvány sem. Ráadásul mivel egyszeri kifizetésekről van szó, azok nem növelik a nyugdíj összegét, ami hosszabb távon nem kevés pénzt vesz el az idősektől:

Évek alatt 176 ezer forinttal rövidíti meg az átlagnyugdíjast a kormány
Büntetik a kisnyugdíjasokat a nyugdíjprémiummal.

Úgy tűnik, a kormány kedve szerint manipulálhat. Ha van kampány, mondhatja, hogy a gazdasági növekedés miatt ad húsvéti Erzsébet-utalványt. Ha nincs kampány, akkor pedig mondhatja, hogy gazdasági növekedés ide vagy oda, a támogatás már megvolt. Így kampány után azt is meglehet tenni megint, hogy alultervezik az inflációt, így csak 2,7 százalékos lesz a jövő évi nyugdíjemelés. Miközben a nemzeti bank is 3,1 százalékos pénzromlást becsült jövőre. Vagyis jó eséllyel lesz majd jövő novemberben nyugdíjkorrekció, addig is várjanak a nyugdíjasok a pénzükre.

Azt se felejtsük el, hogy a 10 százalék feletti bérnövekedést és az inflációkövető nyugdíjemelést összevetve világosan látszik, hogy az idősek jövedelme mennyire leszakadóban van:

A nyugdíjak durván leszakadnak a bérektől, ha ez így megy tovább
2022-re az átlagnyugdíjat elhagyja nemcsak a bérminimum, hanem a minimálbér nettója is.

Egyelőre nincs jele annak, hogy ezen a trenden változtatni akarna a kormány.

Kiemelt képünkön: Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékokat tart kezében egy postás a főváros XIII. kerületében 2017. december 7-én.Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik