Pénzügy

Nyugdíjprémium: Erzsike számolt vele, de hoppon maradt

Erzsike (ez nem az igazi neve, de hívjuk így) véglegesített rokkant nyugdíjas volt már évek óta, tavaly a rokkantsági ellátása alapján kapott is nyugdíjprémiumot. Az életében annyi változás történt, hogy idén év elején betöltötte a nyugdíjkorhatárt, a 63,5 évet, így január elején öregségi nyugdíjassá vált.

Az értesítést már decemberben megkapta, vagyis hogy a korábbi 87 ezer forint rokkantsági ellátás helyett az újraszámítás alapján 102 ezer forint öregségi nyugdíjat kaphat. Nem ellensége saját magának, szóval visszajelzett, hogy elfogadja az újraszámolt, magasabb összeget. És várta az idei novemberi, 18 ezer forintos nyugdíjprémiumot. Úgy gondolta, a pluszpénz pont jó lesz arra, hogy négy unokájának meg tudja venni a karácsonyi ajándékot.

A prémium azonban nem érkezett meg a bankszámlájára november 12-én. És azóta sem. Bement a bankba megkérdezni, mi történhetett. Ott azt mondták, náluk hiba nincs, érdeklődjön a MÁK-nál. Az államkincstártól azt a felvilágosítást kapta, hogy az újraszámítás miatt nem jár neki idén a nyugdíjprémium. Nem akarta elhinni. Nem értette, hogy ha tavaly járt, idén miért maradt le a novemberi pluszpénzről. Kisnyugdíjasként különösen rosszul élte meg a „pofára esést”, ahogyan ő fogalmazott.

Ki kaphat nyugdíjprémiumot, és ki nem?

A vonatkozó kormányrendelet szerint 2018 novemberében egyszeri juttatásra jogosult az a személy, aki a 2017. év legalább egy napján, valamint 2018 novemberében a meghatározott ellátásokat kapta. Hogy idén kik kaphattak prémiumot, arról itt írtunk:

Olyanok is kaphatnak nyugdíjprémiumot, akik tavaly még nem
Viszont lesz, aki kimarad a novemberi pluszpénzosztásból.

Nos, Erzsike csak januárban lett öregségi nyugdíjas, 2017-ben még nem, egy napot sem. Ez lehetett a gond? Farkas András nyugdíjszakértőt kérdeztük, aki az újraszámítással kapcsolatban a nyugdíjprémium-rendelet következő pontjára hívta fel a figyelmünket:

3.§ (2) Az egyszeri juttatás megilleti

a) a 2018 novemberében az (1) bekezdés szerinti saját jogú ellátásban vagy öregségi nyugdíjban részesülő személyt is, ha ezt az ellátását olyan, az (1) bekezdés szerinti ellátása helyett, újraszámítás nélkül folyósították tovább, vagy olyan, az (1) bekezdés szerinti ellátásának megszűnését követő naptól, újraszámítás nélkül állapították meg – ideértve a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 9. § b) pontja szerinti esetet is -, amelyben a 2017. év legalább egy napján részesült,

b) a 2018 novemberében rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban vagy bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő személyt is, ha ezt az ellátását olyan rokkantsági járadékának, rokkantsági ellátásának, rehabilitációs ellátásának, baleseti járadékának vagy bányászok egészségkárosodási járadékának megszűnését követő naptól állapították meg, amelyben a 2017. év legalább egy napján részesült.

Lefordítva ez azt jelenti, hogy:

  • Ha valaki a rendelet által felsorolt juttatások bármelyikében (például rokkantsági ellátásban) részesült a 2017-es év legalább egy napján, majd 2018-ban újraszámítás nélkül, változatlan összegben, új jogcímen kapta az ellátását, akkor kapja a prémiumot (egyszeri ellátást).
  • Ha újraszámítás történt idén, akkor viszont idei megállapítású ellátásról van szó, ami nem jogosít prémiumra (egyszeri ellátásra),

magyarázta a nyugdíjszakértő.

Erzsikének ugye újraszámították a korábbi rokkantsági ellátását, és a korhatára betöltését követően idén új összegben kapta a nyugellátását. Így neki tényleg nem jár a jogszabály alapján a nyugdíjprémum. Ha nem kérte volna az újraszámítást, kaphatott volna novemberben pluszpénzt, viszont éves szinten összességében sokkal rosszabbul járt volna. Tehát ennek nem lett volna semmi értelme.

Hogy jó-e ez a szabály? Erzsike szerint biztosan nem.

Megkérdeztük az államkincstárat, hányan járhattak hasonló cipőben, mint Erzsike. Amint válasz érkezik, közöljük.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik