Belföld

Nincs karácsonyi Erzsébet-utalvány, december 24. marad munkanap

Ahogy arra számítani lehetett, idén karácsonykor nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón arról beszélt, az Erzsébet-utalványok kiosztása húsvétkor már megtörtént, ahogy a nyugdíjprémium kifizetése is.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt nem követik, nem kap személyi védelmet, és azt sem tudják, hogy Magyarországon van-e még.

Nekem nem kell beszámolnia róla, ha elhagyja az országot

– fogalmazott Gulyás Gergely. A német sajtóban Magyarországról megjelent hírek szerinte valótlanok, 90 százalékban hazugságok.

DW: Magyar diplomaták segítségével juthatott ki Gruevszki Macedóniából
Pedig ezt eddig határozottan cáfolta a magyar kormány.

A miniszter emlékeztetett, a kormány újabb és újabb napokat nyilvánított munkaszüneti nappá az utóbbi időszakban. Ilyen volt a nagypéntek, de miután a magyar gazdaság számára minden egyes munkaszüneti napnak 0.3 százalékos növekedési ára is lehet, december 24-e marad munkanap.

MTI/Balogh Zoltán

Közölte, hogy a kormány tárgyalta a Kósa Lajos által benyújtott, a szakszervezetek által rabszolgatörvénynek nevezett indítványt is. Az a meglátásuk, hogy aki többet akar dolgozni, az tudjon is. De a kormány csak abban az esetben támogatja a módosítást, ha a túlóra a jelenlegi keretek fölött csak és kizárólag a munkavállaló beleegyezésével lesz lehetséges.

Kósa szerint marhaság, hogy a túlórát csak évek múlva számolják el
Egy új törvényjavaslat 400 órára emelné a túlórakeretet.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az amerikai hatóságok által lebuktatott orosz fegyverkereskedőket Moszkvának adták ki Washington helyett, a miniszter elmondta, a kiadatást a bíróság vizsgálta, és kimondták, hogy a bűnözők mindkét országnak kiadhatók.

Az igazságügyi miniszter döntött úgy, hogy Oroszországnak adjuk ki őket, egyszerűen azért, mert orosz állampolgárok. Ha amerikaiak lettek volna, az Egyesült Államoknak adtuk volna ki őket. Semmilyen rosszallás azóta nem volt, az amerikai igazságügyi miniszter persze nem örült. Egyébként Magyarország kilenc kiadatási kérelméből az Egyesült Államok nyolcat nem teljesített, tehát most 8-1 az állás.

MTI/Balogh Zoltán

A Honvédkórház koraszülöttcentrumának bezárásáról Gulyás Gergely azt mondta, a kormány azt az elvárást fogalmazza meg az egészségügyi államtitkárság irányába, hogy mindenhol magas színvonalon kell az egészségügyi ellátást megoldani, de ezt az EMMI-re tartozó kérdésnek tekintik.

Senkit nem ér hátrány, mert átszállítják máshova a betegeket. Mi azzal számolunk, hogy az EMMI ennek a kormány által adott útmutatásnak megfelelően jár el.

Megkérdezték arról is, hogy Novák Katalin saját véleménye volt, vagy a kormány álláspontját továbbította, amikor úgy fogalmazott, rosszallja, ha egy nő egyedül vállal gyereket. Gulyás szerint a kormány minden gyermeket értéknek tekint, és az lenne a legjobb, ha mindenki szerető családban nőne fel, de az élet produkálhat ezzel ellentétes helyzeteket

Férjeket rendelnek ki az egyedülálló anyák mellé?
Vagy jön a bugyiőrség? Mit szeretne az egyedülálló nők gyermekvállalását rosszalló Novák Katalin? Vélemény.

Gulyás Gergely szót ejtett róla, a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament ismételten szavaz a migrációs vízumról. Antidemokratikusnak tartják, hogy ismételten a parlament elé viszik a jelentést látszatmódosításokkal. Emellett megismételte azt is, hogy Magyarország nem írja alá az ENSZ migrációs paktumát Marokkóban, és örülnek neki, hogy a visegrádi államok többsége is követi őket ezen az úton.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik