Üzleti tippek

Akár 10 ezer forinttal több nyugdíjprémiumot kellene adni a friss GDP adat alapján

A nyugdíjasok jobban jártak volna, ha a ma megjelent adatokból kiindulva dönt a kormány.

18 ezer helyett 28 ezer forint lehetne a maximum, ha csak a háromnegyed éves adatból indulunk ki — számolta ki az mfor.hu.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a KSH becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A vártnál nagyobb gazdasági bővülés egyszersmind azt is jelenti, hogy a nyugdíjasok jobban jártak volna, ha a ma megjelent adatokból kiindulva dönt a kormány a prémiumok kifizetéséről.

A héten kiutalt, illetve kézbesített nyugdíjprémium maximális összege 18 ezer forint. A nyugdíjprémiumot a kormány a gazdaság teljesítményéhez köti, így a mostani, kedvezőbb értékkel számolva az mfor.hu kalkulációi szerit 10 ezer forinttal több pénzt járna az időseknek.

A lap hozzáteszi: nem valószínű a mai adatok ismeretében, hogy 4,4 százalék vagy annál alacsonyabb lesz a teljes évre vonatkozó GDP, ennél vélhetően jobb eredménnyel zár idén a magyar gazdaság. Az idősek tehát néhány ezer forintot mindenképpen nyerhetnének még, ha a kormány felülvizsgálná becslését, akár a nyers, de főleg a kiigazított GDP esetében.

MTI Fotó: Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik