Belföld

Védelmet kér a szinkronszakma a pénzügyminisztertől

Félnek attól, hogy tönkremennek, ha a kormány a feliratos filmeket helyezi előtérbe

Védelmet kértek a pénzügyminisztertől a szinkronszakma képviselői, aggódnak ugyanis amiatt, hogy megszűnhet a szinkronipar, ha a nyelvtudás ösztönzése miatt a filmek feliratozását helyezi előtérbe a kormány – tudósított az ATV.

Kökényessy Ági szerint valóban sokat segítene a nyelvtanulásban, ha feliratosan néznék az emberek a filmeket, de egy bizonyos korosztály felett már nem tanulnak nyelveket. És úgy véli, rengeteg ember elveszítené az állását, stúdiók mennének tönkre, ha háttérbe szorul a szinkron.

Rajkai Zoltán, a Szinkron Alapszervezet elnöke szerint nincs közvetlen összefüggés a szinkronizálás és a lakosság nyelvtudása között. Ő egyenesen úgy fogalmazott, hogy „nemzeti öngyilkosság” bármilyen területen visszaszorítani a magyar nyelv használatát, ami „nagyon különleges és elszigetelt” nyelv. Rajkai szeretné, ha a szakma védelmet kapna, és a filmekhez feliratos, valamint szinkronizált formában is hozzá lehetne férni.

Salusinszky András, a nyelviskolák szakmai egyesületének alelnöke szerint ugyanakkor az eredeti nyelven nézett film lehetőséget ad a találkozásra a valós nyelvhasználattal, fejleszti a hallás utáni megértést és a szókincset, „a nyelvtudás az ingerküszöb alatt férkőzik az ember agyába”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik