Belföld

Orosz befolyás alá került egy magyar cég, most a Roszatomtól nyerhet el egy megbízást

Egy éve sincs, hogy eldőlt, Paks II. igazgatói rengeteg extrával felszerelt Skoda Superbeket, az alsóbb rangú vezetők pedig kisebb Toyotákat kapnak az orosz hitelből finanszírozott atomerőmű-beruházás idejére. A  Paks II. Zrt. 65-85 gépkocsit vesz bérbe nyolc évre.

Orosz befolyás alatt a Paks II-nek milliárdos autóflottát szállító cég
Aznap, amikor aláírták, hogy Skodákat és Toyotákat adnak bérbe az atomerőmű építőinek, betoppant Oroszország egyik legnagyobb bankja.

A zsíros megbízást a Mercarius Flottakezelő Kft. nyerte el, amely a szerződés megkötésével – legalábbis részben – orosz befolyás alá került. A cég tulajdonosai ugyanis tavaly úgy vettek fel hitelt az orosz állam tulajdonában álló Sberbanktól, hogy az üzletrészükre jelzálogot jegyeztek be. A bank ezért cserébe belelát a cég belső működésébe és a szerződéseibe is – írja a Direkt36, amely azt is megtudta, hogy nemsokára a teljes nagyberuházás irányításával megbízott orosz állami atomvállalat, a Roszatom tervez leszerződni a Mercariusszal.

Szerződéskötés előtti tárgyalásokat folytat a két cég – legalábbis a Roszatom honlapján fellelhető augusztusi dokumentum szerint. Igaz, ez kisebb volumenű üzlet: 85 millió forintért bérelnének 3,5 éven át 12, személyautóból és kisbuszból álló flottát a Mercariustól.

A Mercarius jókora üzletet húzott be bő egy évvel ezelőtt is, több mint 1300 autót bérel tőle a Magyar Államvasutak, bő 13 milliárd forintért.

1300 autót bérel a MÁV 13,8 milliárdért
Van pénz. Autóznak a vonatosok.

(Kiemelt kép: A paksi atomerőmű 2018. június 22-én. MTI Fotó: Sóki Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik