Belföld
Budapest, 2017. március 28.
A MH Honvédkórház újonnan átadott I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratóriumának egyik kezelõszobája 2017. március 28-án. A fázis I. vizsgálat során elsõ alkalommal próbálnak ki új gyógyszerhatóanyagot emberen.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mindenki titkolja, honnan került hat drága eszköz a Honvédkórházba

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 09. 07. 16:05

Mély hallgatásba burkolózott minden illetékes, amikor arról kérdeztük őket, hogy honnan teremtettek elő hirtelen forrásokat a Honvédkórház számára. Sem a kórház sajtóosztálya, sem a fenntartó Honvédelmi Minisztérium, sem az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma nem volt hajlandó két viszonylag egyszerű kérdésre válaszolni:

  1. Honnan kerítettek két lélegeztetőgépet és négy betegőrző monitort kórháznak?
  2. Milyen forrásból emelték meg jelentősen a Honvéd dolgozóinak a bérét?

Abban egyetértettek forrásaink, hogy ilyen rövid idő alatt képtelenség beszerezni új gépeket. És azt is nehezen hinnék el, hogy egy raktár polcán porosodtak volna a nem használt lélegeztetőgépek. Abból pedig hír lett volna, ha egy másik kórházból szállítják el a gépeket.

Így kész rejtély, honnan került elő a hat drága eszköz.

A béremelés kérdése már egy fokkal egyszerűbb, de egyelőre itt is csak kérdőjelek vannak. Az intézmény vezetése azt ígérte, szeptember elsejétől a vezető sürgősségi szakorvosoknak az eddigi 5000 forintos óradíját 13 ezerre, a szakorvosok 4000 forintos óradíját tízezerre emelik. Az is elhangzott, hogy a nővérek túlmunkájának kifizetése is megtörténik.

Az csak fontos részletkérdés, hogy honnan lett pénz: más kórházaktól, osztályoktól vontak el forrásokat a Honvéd javára, vagy plusz pénzt adott a kormány más terület rovására? A nagy kérdés viszont az, hogy ha volt pénz béremelésre, akkor eddig miért nem történt meg?

Budapest, 2017. november 27.
Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgõsségi centrumának fõorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje (k) az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Mûvészeti Galériában 2017. november 27-én. Mellette Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere és Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelõs államtitkára.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Zacher Gábor toxikológus a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában 2017. november 27-én. Mellette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az egyik racionális válasz, hogy a sürgősségit vezető Zacher Gábort akarták felülről nehéz helyzetbe hozni.

Annyi biztosan kijelenthető, hogy segíteni nem akartak neki minisztériumi oldalról, mert hiába írt kétségbeesett levelet, új gépek és béremelés is csak azután lett hirtelen, hogy lemondott.

Ráadásul a Honvédelmi Minisztérium még egy hete is tagadott: azt állították, problémamentes a Honvédben a túlmunka kifizetése, nincs semmi gond a kórházban. De mint látjuk, Zacher távozása után rögtön mentőcsomagot kapott a Honvéd, és a sürgősségi osztály új vezetője, Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat korábbi főigazgatója.

Budapest, 2013. április 9.
Burány Béla, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) új megbízott fõigazgatója az OMSZ Róbert Károly körúti központjában 2013 április 9-én.
MTI Fotó: Beliczay László
Burány Béla. MTI Fotó: Beliczay László

A kormány véleményét tolmácsoló Magyar Idők is arról írt, hogy Zacher „vezetésének négy és fél éve alatt – többek között miatta is – legalább kétszáz szakember távozott az SBC-ről.” De később azt is megírták, hogy nem lehet Zacher-ügyről beszélni, hanem nagyobb probléma áll a háttérben.

Mindenesetre Zacher félreállítása egyértelmű célnak tűnik, nem véletlenül reagált így a Honvédelmi Minisztérium az orvos lemondására:

Dr. Zacher Gábornak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrum vezetőjének a szerződése 2018 végén lejár. Arról, hogy azt nem hosszabbítják meg, már korábban döntés született.

Amennyiben válaszolnak az illetékesek a kérdéseinkre, azt is megkérdezzük majd tőlük, hogy a béremelésről és az új gépek beszerzéséről is született-e korábban döntés. Vagy inkább megvárták ezekkel, amíg elvérzik Zacher, ezzel veszélyeztetve a Honvédkórház sürgősségi osztályának működését, és így az odakerülő emberek életét.

A másik racionális válasz viszont az, hogy pont Zacher kellett ahhoz, hogy nem várt segítséget kapjon a Honvédkórház, és ha az osztályvezető nem borítja a bilit, nincs botrány, akkor minden marad a régiben.

A nap végén viszont ugyanaz a két kérdés marad: honnan kerültek elő az új gépek, és miből futja hirtelen béremelésre?

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.