Belföld

Tiborcz szuperképessége: milliárdokat előhúzni a semmiből

50 százalékban saját erőből finanszírozza a BDPST Zrt. a turai kastély felújítását – válaszolta a G7 kérdésére a cég. Egy tegnapi sajtóközleményből kiderült, hogy a a turai Schlossberger-kastély átépítése 4,5 milliárd forintba fog kerülni. Tehát a miniszterelnök vejének,

Tiborcz Istvánnak a 75 százalékot meghaladó minősített többségi tulajdonában levő cég 2,25 milliárdot tesz a projektbe

A cég tájékoztatása szerint nem kapnak állami támogatást vagy bármiféle állami finanszírozást, a fennmaradó 2,25 milliárd forintot egy hitelező bank – amelynek a kiléte egyelőre nem ismert – állja.

A G7 megjegyzi, hogy meglepő, hogy ilyen nagy kiadásba veri magát Tiborcz István vállalkozása, hiszen éppen a közelmúltban vásárolt egy – a tőzsdei árfolyamból becsülve – hatmilliárd forint értékű részesedést a Mészáros Lőrinc irányítása alatt álló Appeninn Zrt-ben.

A BDPST-cégcsoport tagjainak 2017 végi mérlegeiben nyilvántartott pénzeszközeit átvizsgálva, illetve Tiborcz István eddigi látható osztalékbevételeit számba véve már ennek a vásárlásnak sem találni a forrását.

Ráadásul Tiborcz a közeli jövőben további költséges projektek megvalósításába kezdhet, amihez további milliárdokban mérhető önerőre lehet szükség. A BDPST-csoport ugyanis a turai kastélyon túl számos további nagy értékű ingatlant gyűjtött be 2015-ös alapítása óta. Ezek között is kiemelkedik a visegrádi hoteltorzó, és egy, a cég által Dorottya Házként emlegetett ingatlan, valamint a MAHART-ház.

De önmagában a begyűjtött ingatlanok listájából és becsült értékéből is látszik, hogy a Tiborcz István vagyonosodása körüli pénzügyi rejtély nem most kezdődött: valójában arra sincs magyarázat, hogy eredetileg hogyan teremtette elő ezeknek az ingatlanoknak a vételárát.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik