Belföld

Úgy néz ki, a közteresek fojtogattak egy nőt a Városligetben, mert nem voltak iratai

Közterület-felügyelet (közterület-felügyelet)
Közterület-felügyelet (közterület-felügyelet)

Kobolddal a Ligetben voltunk reggel, elfutkározott, és nem akart előkerülni, gyanítottam befogták, így a kutya futihoz mentem, ahol elváltunk, mert nem akart bemenni. Bent volt a futiban. A közteres kérte az adataimat, akik állítólag megfogták, mivel 1-2 percre lakom a futitól nem voltak az iratok nálam, mondtam elmegyek értük, jöjjön velem. Erre közölte nem mehetek el és elkezdett lökdösni Hermina felöli ajtónál, mondtam ne lökdössön, mire mögém állt, egy kb. 190cm-es és 110 kilós tag és leszorította a kezemet, hátra csavarva mind a kettőt, majd a torkomat a fejemnél fogva hozzányomta a kijárati ajtó fémrácsának a tetejéhez. Fulladozni kezdtem. Kértem hagyja abba, mert fulladok, a válasz az volt, szimulálok és még jobban nyomta a torkomat.

-írja egy nő a Facebookon.

Rendőröket hívott, azok közül egy tényleg normális volt, mert minden erőszak nélkül , higgadtan megkérdezte az adataimat, amit meg is kapott, bár felajánlottam neki is, 5 rendőr volt kint, hogy kísérjenek haza az iratokért, ezt állítólag nem tehették meg. Valaki mentőt is hívott, mert nagyon rosszul voltam. A mentős megnézte a véraláfutásaimat a két karomon, megvizsgált és kérdezte teszek-e feljelentést, kérek-e látleletet, mert kb 200 cm2-en szép kék tetkót kaptam ujj mintával. Továbbá most éjjel a tükörben a nyakamon is felfedeztem egy remek kék foltot, amit a fájdalom miatt néztem meg, mert nagyon fájt. Mivel egyetlen célom az volt, mellettem a reszkető kutyával, menni innen minél hamarabb, azt mondtam nem kérek látleletet.

– tette hozzá. A nő szerint nyomozókat is hívtak a helyszínre, ami – ahogy az a rendőrség későbbi válaszából kiderül – azért kellhetett, mert a nővel szemben felmerült a a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja. Őt előállították, mert a rendőrök megnézték a rendészek testkamerájának felvételeit. Három óráig tartották fogva, majd elengedték.

Sziasztok! Mai kafkai színvonalú, forgatókönyvbe illő történetemet szeretném elmondani, mert ki kell írnom magamból,…

Közzétette: Gabriella Benyák – 2018. július 18., szerda

Megkérdeztük a rendőrséget is, hogy valóban intézkedtek-e. Azt írták:

A BRFK járőre – bejelentés alapján – 2018. július 18-án 10 órakor Budapesten a Városligetben intézkedett, mert onnan a Fővárosi Önkormányzat hivatásos rendész járőre kért segítséget. A rendész elmondta, hogy 9 óra 30 perc körül szólította le egy állampolgár, aki közölte vele, hogy egy gazdátlan kutyát találtak, melyet feltehetően keresni fog a gazdája. A rendészek a kutyát egy zárt futtatóba terelték, majd egy nő közeledett feléjük, aki elkezdett a rendészekkel ordítani. A rendészek megpróbálták a nőt megnyugtatni és felszólították, igazolja személyazonosságát. A nő ennek nem tett eleget, ellenszegült, kivonta magát az intézkedés alól és el akarta hagyni a helyszínt. Az önkormányzati rendész megpróbálta a nőt visszatartani, aki megkísérelte a rendészt megharapni. A rendészek ezt követően rendőri intézkedést kértek.

A rendőrség másodszori kérdésre sem válaszolt arra, hogy ezek szerint a rendészek valóban fojtogatták-e a nőt a kerítéshez nyomva, csak azt írták, a kérdésemre a fenti leírás az irányadó.

Tekintettel arra, hogy a rendészeken testkamera volt elhelyezve, ezért a történtek tisztázása érdekében a rendőrök a kamera felvételeit visszanézték és megállapították, hogy bűncselekmény nem történt.

– írja a rendőrség. Ez egyébként arra utal, hogy a nő a felvételek szerint nem támadta meg a hivatalos személyeket, de a rendészek fellépéséről itt sincs expliciten szó.

A személyi szabadságot korlátozó rendőri intézkedés időtartamát az indokolta, hogy a testkamera felvételeit a történeti tényállás tisztázásához vissza kellett nézni, melyet a rendészek csak 14 óra 30 perc körül tudtak a rendőrség rendelkezésére bocsátani.
Miután a nyomozók a felvétel alapján a történteket tisztázták, és bűncselekmény gyanúja nem merült fel a nővel szemben a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést 15 óra 32 perckor a rendőrség megszűntette.

Később azzal zárták a választ, hogy

a rendőri intézkedést, az előállítás végrehajtását a parancsnoki kivizsgálás törvényesnek és szakszerűnek ítélte. A nő az előállítás végén úgy nyilatkozott, hogy sérülése az előállítás időtartama alatt nem keletkezett, az előállítás időtartama alatt panasza szintén nem keletkezett.

Ami szintén a rendőrök kiérkezése utáni eljárásra utal. Ebből nem derül ki egyértelműen, hogy mi történt pontosan akkor, amikor még csak a közterület-felügyelők voltak jelen, de minden arra utal, hogy valóban erőszakosan léptek fel a nővel szemben, akár zavartan viselkedett, akár nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik