Belföld

Minden választási csalást feltárna egy eddig ismeretlen szervezet

Megkérdőjelezik a Fidesz kétharmadát és azt akarják, hogy az Európai Parlament is vizsgálja a magyar választást.

Tiszta voks néven nemzetközi kampány indul a magyar választási rendellenességek teljes feltárására – írja a Független Hírügynökség. A Garvan Walshe, a brit Konzervatív Párt egykori biztonságpolitikai szakértője által létrehozott Unhack Democracy Europe azt állítja, csak a csalások miatt nyert kétharmaddal a Fidesz.

Választási csalás? Csak óvatosan
Az ellenzék rosszabbul szerepelt ott, ahol nem volt ellenzéki delegált a szavazókörben, és ott, ahol nagy volt az érvénytelen szavazatok aránya. Ebből sem következik azonban rendszerszintű csalás.

Eddigi vizsgálataik alapján bizonyítottnak, bizonyíthatónak tartják, hogy az eredményt komolyan befolyásolhatta nemcsak az ukrán-magyar kettős állampolgárok tömeges utaztatása, hanem a kamupártok elszaporodása, a tömeges szavazatvásárlás, az NVI honlapjának összeomlása, illetve a voksok célzott érvénytelenítése olyan helyeken, ahol a választási bizottságban csak fideszes tagok voltak.

Céljuk nemcsak a csalások hálójának felderítése, hanem az is, hogy azzal a világsajtó is foglalkozzon, mert nemzetközi visszhang kell ahhoz, hogy külföldről nyomást lehessen az Orbán-kormányra. 

A Független Hírügynükség idézi Garvan Walshe-t, aki szerint  állítja:

Ez nemcsak Magyarország problémája, hanem Európáé is.

Szerinte az, amit eddig találtak komoly kérdéseket vet fel Orbán abszolút többségének legitimitásával kapcsolatban.

Adománygyűjtő kampányt indítanak, mert az eredmények hitelességének további vizsgálatához független programozókra, politikai- és adatelemzőkre van szükségük. Azt akarják, hogy az Európai Parlament is vizsgálja a magyar választást.

Mindennek közjogi szempontból vélhetően semmi következménye nem lesz, hisz minden választási kifogás bejelentésének régen lejárt a határideje, pénteken pedig meg is alakul a negyedik Orbán-kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik