Belföld

Tehetetlen az, aki választási csalást sejt

Jogilag nagyon aggályos a választási honlap lerobbanása.

hvg.hu-nak Mráz Attila, a TASZ választási monitoring programjának koordinátora azt mondta, a Nemzeti Választási Iroda honlapja jelenleg csak csökkentett módban, adattartalommal érhető el, ami gátja a jogorvoslatnak a választási eljárásban. A választás óta lebutított verzióban működő oldalról alapvető információk hiányoznak, a választók azt sem tudják, panaszukat hova juttassák el.

A kifogásokat szerda délután 16 óráig lehet benyújtani az illetékes választási bizottságnak,de a honlap az NVI elnöke szerint viszont csak a hét vége felé lesz elérhető. Gond az is, hogy nem érhetők el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi iránymutatásai, határozatai. Ezek szolgáltatnák az esetjogot, amely alapján el lehetne dönteni, érdemes-e, ha igen, milyen hivatkozással kifogást benyújtani.

Mráz Attila aggályosnak nevezte azt is, hogy az NVI elutasította közérdekű adatigénylésüket, amelyben az egyes választókörzetekben az elmúlt években lakcímet létesítők számára kérdeztek rá. Ezt azzal magyarázták, hogy a központi névjegyzék adatait nem tárolják ilyen részletességgel. Így viszont nem érhetők tetten a tömeges bejelentkezésből adódó, egyes szavazókörök, vagy körzetek eredményét is befolyásoló esetek.

Kisbuszokkal hozták Ukrajnából a Fidesz-szavazókat
A tiszabecsi határátkelőn hirtelen meg is ugrott a forgalom.
Ukrajnai magyarokkal felduzzasztott falvakban nyert a Fidesz
A Házon kívülnek kevesen akartak nyilatkozni, pedig a jelenség fontos: mesterségesen duzzasztották fel a határmenti falvakat Fidesz-szavazókkal.

A TASZ választási jogsegély vonalához eddig 420 panasz futott be. A panasz benyújtásán túl „az égvilágon semmit” nem lehet tenni, a szavazás titkossága miatt utólag nem lehet rekonstruálni, bizonyítani, ha valaki önhibáján kívül például tévesen szavazott.

Ugyanígy tehetetlen az, aki a szavazás napján mozgóurnát kért, de nem kapott, vagy aki külföldön akart szavazni, de későn kapta meg a választási levélcsomagot, ők is csak a jogsértés megállapítását kaphatják elégtételként.

A TASZ dolgozik azon, hogy később legalább polgári peres következménye lehessen, ha valaki hasonló módon, rajta kívül álló okok miatt esett el szavazati jogától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik