Belföld csatatér

Az köti össze a jobbikosokat, hogy börtönbe küldenék Orbánt

A kampány hajrájában egyre jobban bíznak a jobbikosok a győzelemben Miskolcon. Vona Gábor is bedobta magát a végén egy utcafórumon.

Miniszterelnök úr, a Fazekas utcai börtönbe el fog látogatni?

– tette fel Jakab Péter miskolci jobbikos képviselőjelölt a kérdést március elsején a városba látogató Orbán Viktornak. Ez volt az egyetlen kellemetlen kérdés, amit a kormányfő kapott, mielőtt besétált volna a szintén nem a kormányellenességéről híres Miskolc TV-be.

Jakab péntek este elmesélte ezt a történetet a a város közepén tartott jobbikos utcafórumon, amin a párt elnöke, Vona Gábor volt a sztárvendég. Orbán bebörtönzésének gondolata pedig nagyon tetszett a jobbikosoknak, valakinek annyira, hogy az egyórás esemény alatt végig olyasmiket kiabált, hogy „Börtönbe velük!”, „Lopnak! Hazudnak! Bűnösök!”

Vona Gábor a miskolci utcafórumon. Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Mondhatott Vona Gábor bármit a kórházi várólistákról és a devizahitelesek forintosításáról, a péntek esti időpont és a hideg ellenére megjelent kétszáz ember nem ezekre reagált a legélénkebben, hanem arra, amikor a jobbikosok azt ígérték, hogy rendet és igazságot tesznek a választás után, és „a korrupt fideszes elit nem ússza meg.”

Büntessük meg a Fideszt, és azzal lehet büntetni, aki erős

– Jakab Péter azt mondta, hogy ezt a vágyat látja sok miskolciban, amikor a kampány finisében járja a várost.

Pakusza Zoltán, aki a másik miskolci választókerület jobbikos jelöltje, ugyanúgy azt tapasztalja, hogy egyre erősebb a kormányváltó hangulat Miskolcon, és a választáshoz közeledve egyre kevésbé érdekel sok szavazót, hogy ki jobbikos, ki baloldali, liberális.

Az embereknek elegük van a hatalmi arroganciából. Abból, hogy nincs kontroll, nincsenek törvények, amit a fideszesek érvényesnek éreznének magukra

– Pakusza Zoltán ezt látta azokon, akikkel mostanság beszélt. Jakabbal közösen sorolják, hogy Kósa Lajos reménybeli 1300 milliárdjától, Semjén Zsolt vadászatán át, Lázár János kastélyáig mik dühítik a miskolci Jobbik-szavazókat.

Pakusza Zoltán. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Az utcán kérdezősködve ugyanezt hallottuk:

A nagypolitika, mint bárhol, Miskolcon is jobban meghatározza az országgyűlési választás előtt a pártpreferenciákat. A helyi ügyek közül mintha egyetlen számítana a kampányban: a rossz közbiztonság, és ennek összekapcsolás a cigánysággal.

És bár a Jobbik távolítja magától a rasszista stigmát, a képviselőjelöltek is elmondták, hogy nem etnikai alapon tennének rendet kormányon, hanem „a törvények mindenkire ugyanúgy vonatkoznának”, ettől még sok Jobbik-szavazó azt várja Miskolcon a párttól, hogy „tegye rendbe” a cigánykérdést az a párt, amelyik meghonosította a magyar politikai nyelvben a cigánybűnözés szót.

A néppártosodás és a választói elvárások minimum óvatos kettős beszédre kényszerítik a jobbikos politikusokat, de ha a pénteki utcafórumon körbenézett bárki, azt látta, hogy tényleg lecserélődött a jobbikos tábor. Kopaszok helyett egyszerű melósok, gárdisták helyett gyerekeikért aggódó családanyák jöttek el.

Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Egy kivétellel: egy nő a haszontalanná vált Magyar Gárda-mellényét rázta Vona felé, és a tömeg hurrogása, kiabálása ellenére számon kérte a radikálisokat elhagyó pártelnököt, hogy miért tette ezt.

– Azt nem tudom, kik vannak itt, de nem jobbikosok! – kiabálta dühösen a nő.

– Itt magyar emberek vannak – válaszolta Vona,

aki láthatóan hozzászokott ezekhez a helyzetekhez, ez volt csak aznap a nyolcadik utcafóruma a pártelnöknek. A miskolci jobbikos jelöltek pedig a kampány hajrájában már szinte minden nap tartanak ilyet.

„Lábon kell nyernünk” – mondta Jakab Péter, aki szerint egyébként sok minden már nem változik, mert az elmúlt négy évben kellett megnyerni ezt a választást, és szerinte ő és a szintén városi önkormányzati képviselő Pakusza már bizonyított eleget a közgyűlésben.

Jakab Péter. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Visszalépések egyik miskolci körzetben sem lesznek a jobbikosok szerint, de érezhetően bizakodóbbak, mint a kampány előtt. Amikor télen a Jobbik-irodában jártam, akkor nem hittek annyira a győzelemben, mint a hódmezővásárhelyi választás és március 15-e után.

Hol van az az Orbán Viktor, aki 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni?

– utalt Pakusza a miniszterelnök ünnepi beszédére, amelyben szerinte példátlan volt, hogy Orbán megfenyegette a saját népét, és világossá tette, hogy csak a saját szavazótábora miniszterelnöke akar lenni. „Ez a putyini út” – tette hozzá Jakab, Pakusza azt, hogy „annak pedig Szibéria a vége, ha valaki ellenzéki.”

A legjobb közvélemény-kutatás a Fidesz hangulata

– válaszolta Jakab Péter arra, hogy azért ilyen bizakodóak-e, mert jó számokat mértek a választókerületekben. Ugyanis már nem mérnek, nem tudnak mérni, annyi a bizonytalan és a válaszmegtagadó. De a fideszes jelölteken azt látják, hogy egyre lélektelenebbül kampányolnak, országosan pedig azt, hogy „fenyegetőznek, tehát félnek.”

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Innentől két dolgot látnak a jobbikosok feladatuknak: a választási részvétel növelését, és annak a bizonyítását, hogy ők a legerősebb jelöltek, rájuk érdemes szavaznia annak, aki el akarja küldeni a kormányt. Az 1-es körzetben valóban Jakab tűnik esélyesnek, a 2-esben a 2014-es címvédő, az MSZP-s Varga László lenyomása már nem egyértelmű, ott nehéz eldönteni, hogy a szocialistának vagy a jobbikosnak van-e több sansza megverni a fideszes jelöltet.

A kormány megy, a kerítés marad!

– ígérte be előre Vona az utcafórumon, a két miskolci jelölt pedig bólogatott erre a pártelnök két oldalán. Régen ilyenkor kiabálták volna, hogy „Szebb jövőt!”, most maradt a „Hajrá Jobbik!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik